Op een officiële lanceringsdatum blijft het wachten, maar Intel is intussen wel klaar om enkele specificaties voor zijn toekomstige Arc-GPU’s te delen.
Intel verklapt welke GPU’s we in de nabije toekomst mogen verwachten en hoe die er uit zullen zien onder de motorkap. De chipspecialist werkt al jaren aan een eigen familie van grafische kaarten, maar dat loopt niet echt van een leien dakje. De achterliggende Xe-architectuur maakte wel al met succes haar opwachting als onderdeel van de grafische component van GPU’s. Op de lancering van echte GPU’s blijft het wachten, op enkele instapkaarten en transcodeer-chips voor datacenters na.
Dat het gissen blijft naar een lanceringsdatum, is dan ook een jammere zaak. Met meer informatie zoals typenummers en bijhorende specificaties wil Intel nu wel signaleren dat het vooruitgang maakt in zijn GPU-ambities.
Vier kaarten
Er staan vier grafische kaarten op het programma, voorzien van een naamgevingssysteem dat nu al voor hoofdpijn zorgt: de A380, A580, A750 en A770. De Airbus-kaart is het instapmodel met 6 GB aan GDDR6-geheugen en een kloksnelheid van 2.000 MHz. De A380 heeft verder acht Xe-cores. Die kunnen we niet rechtstreeks vergelijken met de Cuda-kernen van Nvidia of de Compute Units van AMD, maar het geheel zou goed zijn voor prestaties op het niveau van de Nvidia GTX 1660 Super.
De A580 bevindt zich in het middensegment en heeft een stuk meer pk’s aan boord. Intel rust de GPU uit met 24 Xe-cores, 8 GB aan RAM en een kloksnelheid van 1.700 MHz. Dat zou de prestaties naar het niveau van de Nvidia RTX 3070 tillen.
High-end
De A750 en A770 zijn allebei high-end kaarten. De A750 krijgt 28 Xe-cores met een kloksnelheid die wordt opgetrokken naar 2.050 MHz. Ook deze kaart heeft 8 GB aan GDDR6-geheugen. Prestaties zijn op papier vergelijkbaar met de AMD Radeon RX 6600XT.
De A770 tot slot komt in twee varianten: één met opnieuw 8 GB GDDR6 en een ander model met 16 GB RAM. De kaart krijgt 32 processing cores mee en staat geklokt op 2.100 MHz. Denk aan de AMD Radeon RX 6900XT als je wil vergelijken.
Geen prijs of beschikbaarheid
Prestatievergelijkingen zijn op dit moment puur theoretisch. Bovendien zeggen ze weinig, aangezien Intel essentiële informatie vooralsnog achterhoudt. Zo weten we niet wanneer de GPU’s eindelijk beschikbaar zullen zijn en al evenmin hoeveel ze zullen kosten. Oorspronkelijk werden de kaarten al begin dit jaar verwacht, maar na de gemiste lancering werd het stil.