Intel lanceert een speciale Core i9-processor: de snelheidsduivel haalt kloksnelheden van 6,2 GHz recht uit de doos.
Intel lanceert een nieuwe supersnelle processor: de Intel Core i9-14900KS. Die chip heeft 24 rekenkernen waarvan acht P-kernen en zestien E-kernen. Intel pakt uit met een recordbrekende kloksnelheid van 6,2 GHz. Geen andere desktopprocessor in de markt heeft een hogere frequentie. Deze chip is dan ook erg krachtig, al is er een significante lijst van kanttekeningen.
Kanttekeningen
Om te beginnen is de 6,2 GHz de maximale thermal velocity turboboostfrequentie. Met andere woorden: slechts één kern kan aan 6,2 GHz rekenen. Een handvol andere haalt een nog steeds stevige 5,9 GHz. De gegarandeerde maximale turbokloksnelheid is 5,7 GHz. Zo’n boostfrequentie kan de chip niet eeuwig volhouden. Hoe lang de Core i9-14900KS op piekniveau kan presteren, hangt van de koeling af. De standaardfrequentie van de P-kernen bedraagt 3,2 GHz: die eerder gemiddelde snelheid is wel permanent houdbaar.
Toch is deze chip een knappe verwezenlijking van Intel en al zeker wanneer je weet dat de CPU gebouwd is met de Intel 7-technologie en Raptor Lake, en niet de allernieuwste Intel 4-node van Meteor Lake en de Core Ultra. Ietwat ironisch is het meest ‘ultra’-onderdeel in de Intel line-up dus geen Core Ultra-processor.
De CPU heeft een standaard-TDP van 150 watt maar kan pieken tot 253 watt voor de topprestaties. Intel voorziet nog 32 MB L2-cache en 36 MB Smart Cache in totaal.
Geen universele prestatiekampioen
De Core i9-14900KS kan ongetwijfeld tot zijn recht komen in een goed gekoeld systeem waar de klokfrequentie van één kern een direct impact heeft op de workloads. Het cijfer van 6,2 GHz zegt echter niet alles. Hoewel AMD bijvoorbeeld geen chip in z’n gamma heeft die even snel kan draaien, heeft de concurrent wel processors in de aanbieding met meer equivalenten van P-kernen die samen aan een hogere kloksnelheid kunnen draaien. Denk aan een AMD Ryzen 9 7950X die zestien kernen heeft met allemaal multithreading en een basiskloksnelheid van 4,5 GHz. Dat is een stuk hoger dan de 3,2 GHz basisfrequentie van Intels Core i9. Al naargelang de workload heeft AMD dan ook een snellere chip in handen.
Intel mikt hier vooral op de hoge cijfers en topprestaties voor gamers, waar de snelheid van een enkele thread een meerwaarde kan bieden. Wie meer professionele doeleinden in gedachten heeft, zoals redering van beelden en animaties, is beter af met meer multithreaded-kernen aan een hogere basisfrequentie zoals in het portfolio van AMD.