Google kondigt een groots AI-project aan. De ambitie is er om een taalmodel te creëren dat de duizend meest gesproken talen ondersteunt.
Het AI-taalmodel van Google kan momenteel al vierhonderd talen spreken. Volgens het bedrijf gaat het om ‘de grootste die tot nu toe al in een spraakmodel werd gezien.’ Op termijn is er de ambitie om het aantal talen op te voeren, totdat duizend talen ondersteund worden.
Talen vertegenwoordigen
Zoubin Ghahramani, vp-onderzoek bij Google AI, vertelt in een interview met nieuwsmedium The Verge dat het project ervoor moet worgen dat talen die online minder voorkomen beter gerepresenteerd raken.
“Met één enkel model te hebben dat is blootgesteld aan en getraind is in veel verschillende talen, krijgen we veel betere prestaties op onze talen met weinig middelen. De manier waarop we tot 1.000 talen komen, is niet door 1.000 verschillende modellen te bouwen. Talen zijn als organismen, ze zijn van elkaar geëvolueerd en hebben bepaalde overeenkomsten.”
De juiste informatie verkrijgen om het taalmodel te trainen op deze minder vertegenwoordigde talen, is minder voor de hand liggend. Het bedrijf is van plan om te betalen voor onder andere geschreven teksten en audiofragmenten uit de benodigde talen.
lees ook
Google ontwikkelt taalmodel dat robots in staat stelt ons beter te begrijpen
Populair domein
De zoekgigant is zeker niet de enige die onderzoek doet naar AI-taalmodellen. Het bedrijf toont wel aan het publiek dat het al wat begrepen heeft van het domein, met de AI Test Kitchen-app.
Nvidia verscherpt nu ook zijn strategie in het domein, dat kondigt het bedrijf aan op zijn eigen Speech AI-conferentie. Net als in de ambities van de zoekgigant, komt de focus te liggen op talen die nog onvoldoende vertegenwoordiging kennen. Het bedrijf ziet in dat spraakassistenten momenteel nog geen één procent van de wereldtalen spreken en dat moet anders.
lees ook
Nvidia brengt eigen large language models naar enterprises
In samenwerking met Mozilla Common Voice ontwikkelde Nvidia een AI-ecosysteem. De focus ligt op het ontwikkelen van crowdsourced meertalige spraaksystemen en vooraf getrainde opensource-modellen. Momenteel worden honderd talen door het platform ondersteunt. Iedereen kan via dit platform bijdragen aan het project door een fragment in te spreken of ingesproken fragmenten te valideren.