Microsoft krijgt exclusieve licentie op GPT-3 taalmodel

Microsoft heeft zijn doorlopende samenwerking met OpenAI uitgebreid met een nieuwe exclusieve licentie op het baanbrekende GPT-3-taalmodel. Dit programma, dat automatisch tekst genereert, wordt gezien als de meest verfijnde in zijn categorie. 

De twee bedrijven werkten al nauw samen. OpenAI gebruikt Azure om toegang te krijgen tot de enorme computercapaciteit die nodig is om AI-modellen te trainen. Microsoft maakte vorig jaar een investering van 1 miljard dollar om de vaste cloudprovider te worden voor OpenAI. 

OpenAI bracht GPT-3 uit in juli. Het programma en zijn voorgaande versies hebben de meest fascinerende AI-taalexperimenten opgeleverd die er op dit moment zijn. Daarnaast veroorzaakte het programma ook debatten over de ethiek van krachtige AI programma’s die gebruikt kunnen worden voor misdadige doeleinden. In eerste instantie weigerde OpenAI het onderzoek over het model te publiceren uit angst dat er misbruik van zou worden gemaakt. 

Geweldige kans om AI-platform uit te breiden

“Anders dan andere AI-systemen die ontwikkeld zijn voor één gebruikstoepassing, biedt de API van OpenAI een algemene ’tekst in, tekst uit’ interface. Gebruikers kunnen de AI daarom gebruiken voor praktisch elke taak gerelateerd aan de Engelse taal.” Zo legt OpenAI uit in zijn blog over de samenwerking met Microsoft. 

“We zien een geweldige kans om ons Azure-gedreven AI-platform uit te breiden in een manier die AI-technologie democratiseert, nieuwe producten, diensten en ervaringen mogelijk maakt en de positieve impact van AI op schaal verbetert”, zegt Microsoft CTO Kevin Scott.

“Het is onze missie bij Microsoft om ieder persoon en elke organisatie op deze planeet de kracht te geven meer te bereiken. Daarom willen we ervoor zorgen dat dit AI-platform beschikbaar is voor iedereen om hun ambities te ondersteunen en iets nieuws en interessants te creëren.” 

API van OpenAI blijft toegankelijk

Volgens OpenAI heeft de deal geen impact op de toegang tot het GTP-3-model via de API van OpenAI. Bestaande en toekomstige gebruikers kunnen de API blijven gebruiken voor het bouwen van applicaties.

Volgens The Verge geeft de licentie licentie toegang tot de onderliggende code van GPT-3. Deze bevat technische voordelen die Microsoft hoopt te integreren in zijn producten en diensten. Waar andere bedrijven en onderzoekers toegang hebben tot GPT-3 via de API van OpenAI, kan alleen Microsoft gebruikmaken van de AI-ontwikkelingen die gemaakt zijn om een dergelijk geavanceerd programma te maken.

Tip: OpenAI lanceert krachtig NLP-model met GPT-3

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home