De toekomst van telewerk volgens organisaties en werknemers

veilig thuiswerken

66% van de organisaties is van plan om op een andere manier te gaan werken dan ze voor de covid-19 pandemie deden. Organisaties willen zich onder meer richten op meer tevredenheid onder werknemers en ze een manier van werken bieden die bij ze past. Dat blijkt uit een survey van Unisys. 

Voor het onderzoek werkte Unisys samen met IDC. 1100 respondenten uit 15 landen, waaronder België, deden mee aan de studie. De meerderheid van de organisaties (61%) geeft aan dat ze de nieuwe manier van werken vooral invoeren om te zorgen dat medewerkers zich veilig voelen. Bijna de helft (47%) laat weten met een meer hybride manier van werken te zorgen voor meer productiviteit. Bijna twee derde (64%) geeft aan vooral een fijnere ervaring voor hun medewerkers te willen creëren. 

Kloof tussen werkgevers en werknemers

Wat opvalt uit het onderzoek, is dat er een kloof is tussen hoe werkgevers en werknemers de huidige hybride manier van werken ervaren. 

Een aanzienlijk deel van de leidinggevenden maakt zich druk over problemen rondom het thuiswerken. Volgens 38% van de leidinggevenden is vooral de communicatie een probleem. Ook geeft 38% aan het moeilijk te hebben met het feit dat ze niet zien wat hun werknemers doen. Nog eens 38% maakt zich zorgen over de toegang tot data. Verder ziet 41% de nieuwe technologieën die nodig zijn om vanuit huis te werken als een uitdaging. 

Werknemers maken zich om dit alles een stuk minder druk. Over het algemeen zijn werknemers veel positiever over het thuiswerken dan hun leidinggevenden. Een derde (33%) ziet geen uitdagingen rondom het thuiswerken. 

Werknemers willen vooral ervaringsgelijkheid

Ondanks hun zorgen over het thuiswerken, geeft 66% van de leidinggevenden aan dat hun medewerkers thuis minstens net zo productief zijn als op kantoor. Daarom is 42% van de organisaties van plan om te investeren in nieuwe technologieën. Bedrijven zien vooral 5G (48%), IoT (46%), AI (52%) en moderne beveiligingsplatforms (40%) als belangrijke investeringen voor de werkomgeving. 

Werknemers hebben vooral behoefte aan ervaringsgelijkheid. Dat houdt in dat alle medewerkers de mogelijkheid moeten krijgen om hun eigen manier van werken te vinden waarmee ze altijd, overal en op elk apparaat productief kunnen zijn. AI, automatisering, analytics en het proactief oplossen van problemen zijn onderdeel van een groter aantal technologieën en processen dat hiervoor nodig is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.