Een blik op Android 13: personalisatie, bedtijdstand en een beetje extra privacy

Android 13 wordt officieel door Google gelanceerd op zijn eigen Pixel-smartphones. Deze toestellen zijn in België niet te koop. Maar het biedt wel de kans om het nieuwe besturingssysteem eens beter te bekijken.

Google heeft een nieuw besturingssysteem klaar. De officiële uitrol komt daarmee al vroeg in het jaar. Android 12 lanceerde namelijk pas in oktober. Al kwam het met grote waarschijnlijkheid nog later naar jouw smartphone, aangezien merken graag een eigen laag toevoegen aan het besturingssysteem en dat vraagt tijd.

In Android 12 lanceerde al verschillende functies om de privacy van gebruiker te waarborgen. Daar voegt Google nu slechts kleinigheidjes aan toe. Als gebruiker kan je daardoor instellen welke foto’s en video’s je deelt met een app. Verder zullen nieuw-geïnstalleerde apps eerst toestemming moeten vragen voor het sturen van meldingen. Tot slot verwijdert het besturingssysteem na korte tijd automatisch persoonlijke gegevens uit gekopieerde tekst.

Bron: Google

Personalisatie

Voortbouwend op de nieuwe designtaal van Google, breidt ‘Material You’ nog een beetje verder uit. In Android 13 zijn er namelijk mogelijkheden tot personalisatie van de app-icoontjes. Daarmee kan je als gebruiker de icoontjes laten passen bij de achtergrond van het toestel en het kleurenschema dat Material You op basis daarvan voor je samenstelde.

De personalisatie is ook mogelijk op de taal waarin je apps draaien. Dat moet voortaan niet langer per definitie overeenkomen met het taal waarop je het besturingssysteem laat draaien.

Tot slot brengt Google de personalisatie naar bedtijdstand. Op smartphones die beschikken over deze stand, krijgt de gebruiker de mogelijkheid om een donker thema in te stellen, net als een dimmer voor je achtergrondlicht.

Overige nieuwigheden

Een handigheid die nog even op zich laat wachten is de mogelijkheid om te kopiëren en plakken over meerdere toestellen heen. Kopieer bijvoorbeeld tekst op de smartphone en plak het in de tablet. Enkel het toestel dat kopieert moet hiervoor op het nieuwste besturingssysteem draaien, voor het andere toestel trekt Google de grens bij Android 6.

De laatste nieuwigheden zijn te vinden op audiovlak. Een Spatial Audio-functie houdt rekening met de positie waarin een gebruiker zijn hoofd draait om de beste immersive-ervaring te geven. Verder introduceert de ondersteuning voor Bluetooth Low Energy Audio, een bluetooth-standaard dat ervoor moet zorgen dat audio beter synchroniseert en van vertragingen verleden tijd maakt.

Ondersteuning voor grotere schermen

Met Android 13 wil Google ook verder de weg op van vouwbare smartphones, tablets en Chromebooks. Het besturingssysteem heeft daarom al twee kleine updates voor tablets ingebouwd.

Een nieuwe taakbalk enerzijds geeft alle apps in de bibliotheek weer, waardoor iedere app te slepen valt naar split-screen. Anderzijds moet optimalisatie ervoor zorgen dat je handpalm niet langer wordt geïnterpreteerd als aanraking tijdens het tekenen in met een extra pen of vinger.

lees ook

Google focust voortaan ook op Android-tablets met betere eigen apps

In Android 12 werd nog geen aandacht geschonken aan grotere schermen. Google koos ervoor om deze toestellen ook te ondersteunen met een aparte versie van het besturingssysteem, namelijk Android 12.1 of Android 12L.

Bij gebrek aan compatibele hardware op het moment van lancering, werd het besturingssysteem uitgerold naar opnieuw de Pixel-toestellen. Daar hadden de nieuwigheden geen enkel nut, maar deden ze ook niemand kwaad. De pas aangekondigde Samsung Galaxy Z Fold 4 belooft als eerste smartphone op Android 12L te draaien. Vanaf 25 augustus komt dat toestel beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home