Google rolt Android 12.1 uit met focus op tablets en vouwbare telefoons

Android 12.1 Android 12L

Google rolt Android 12.1 (vroeger Android 12L) uit naar alle Pixel-telefoons, bij gebrek aan compatibele tablethardware. Later dit jaar plannen Samsung, Lenovo en Microsoft nieuwe toestellen die Android 12.1 ondersteunen.

Heb je recent Android 12L in het nieuws zien verschijnen? De codenaam wordt nu concreet in de markt gezet als Android 12.1 en is vanaf vandaag op Google Pixel-telefoons beschikbaar (Pixel 6 pas later deze maand).

Aangezien de nieuwste Android-versie focust op een betere functionaliteit voor vouwbare telefoons en tablets, merken Pixel-eigenaars weinig tot niets van de nieuwe update. Samsung, Lenovo en Microsoft hebben al laten weten dat ze aan hardware werken voor Android 12.1. Later dit jaar moeten de eerste toestellen op de markt verschijnen.

Android 12.1 Android 12L

De belangrijkste verbetering voor tablets is een volledig nieuwe UI die gebruik maakt van de extra schermruimte. Je kan handig twee applicaties naast elkaar open zetten en de instellingen en notificaties verschijnen naast elkaar in beeld. Wie dieper in de instellingen duikt, krijgt handig een menubalk links en alle informatie rechts.

Android 12.1 Android 12L

Kip of ei

Google heeft grootse plannen voor de tabletmarkt met Android 12.1 als start, maar niet alleen het besturingssysteem heeft een update nodig. Android heeft geen specifieke tablet-apps, in tegenstelling tot de Apple iPad. Resultaat: haast elke app ziet eruit als een opgeblazen versie van de telefoonapp.

De zoekgigant lijkt die segmentering van tablet- en telefoonapps niet te hanteren met Android 12.1, maar het hoopt met de push naar een beter OS voor vouwbare telefoons en tablets dat de ontwikkelaars automatisch zullen volgen. Een duidelijk kip-en-eiprobleem dat misschien binnenkort wordt opgelost.

Ondertussen werkt Google enthousiast verder aan Android 13. De eerste ontwikkelaars-preview is nu beschikbaar om applicaties te testen. De komende maanden moet het besturingssysteem stelselmatig stabieler worden met vermoedelijk een finale release na de zomer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home