Uit een onderzoek bij 30 miljoen Windows-toestellen blijkt dat 42 procent niet aan de minimumvereisten voldoet voor een upgrade naar Windows 11. De CPU is de grootste boosdoener.
42,7 procent van de zakelijke Windows-pc’s is niet compatibel met Windows 11. Dat concludeert Lansweeper op basis van data afkomstig van 30 miljoen Windowstoestellen bij 60.000 organisaties. De strikte systeemvereisten opgelegd door Microsoft maken het moeilijk voor Windows 11 om marktaandeel te winnen tegenover Windows 10.
Strikte compatibiliteitsvereisten
Om de upgrade naar Windows 11 te krijgen, moet een systeem een compatibele CPU hebben, geschikt RAM-geheugen en een TPM 2.0-chip. In de meeste gevallen is de CPU het probleem. 57,26 procent van de onderzochte toestellen had geen compatibele processor aan boord. Microsoft kiest ervoor om Windows 11 niet uit te rollen naar systemen met een Intel-processor van de zevende generatie of ouder. Voor AMD moet een chip minstens van de Ryzen 3000-familie zijn.
Bijna alle onderzochte systemen (92,85 procent) hebben voldoende compatibel RAM-geheugen aan boord. Voor 64,57 procent is de TPM-chip het probleem. Zonder TPM 2.0-module laat Microsoft je immers niet toe om Windows 11 te installeren. Voor servers is het probleem groter: amper 2,35 procent van de servers heeft een TPM 2.0-chip aan boord.
Marktaandeel Windows 11
Microsoft maakt het gebruikers met andere woorden niet eenvoudig om over te stappen naar Windows 11 zonder nieuwe hardware aan te schaffen. Dat de adoptie van het nieuwe OS traag verloopt, hoeft dan ook niet te verwonderen. De cijfers van Lansweeper suggereren dat slechts 2,61 procent van de Windowsgebruikers effectief de sprong naar Windows 11 al heeft gewaagd. Bij zakelijke gebruikers ligt dat cijfers iets lager (onder de 2,5 procent), bij consumenten iets hoger (net boven de 3 procent).
Lansweeper merkt wel op dat Windows 11 een grote mijlpaal is gepasseerd. Het OS staat vandaag geïnstalleerd op meer toestellen dan het stokoude en niet meer ondersteunde Windows XP (1,27 procent). Met 3,38 procent valt het op dat er vandaag toch nog meer systemen op Windows 7 draaien, dat eveneens niet meer ondersteund wordt, dan Windows 11. Windows 10 is veruit het populairst (81, 87 procent).
Windows 11-update
Een jaar na de lancering heeft Windows 11 nog geen al te grote impact gemaakt. Toch lanceerde Microsoft pas een eerste grote update voor het besturingssysteem. Die bracht enkele welkome verbeteringen, zeker op vlakken waar Windows 11 nog achterliep op Windows 10.