Parallels Desktop breidt uit naar M3 Macs. Met Parallels Desktop draai je Windows 11 als virtuele machine bovenop macOS.
Wie een Mac heeft maar toch stiekem meer fan is van Windows, moet zoeken naar achterpoortjes om het besturingssysteem van Microsoft te kunnen draaien. De app Parallels Desktop biedt al jaren zo’n achterpoortje en sinds een jaar wordt het ook officieel ondersteund door Microsoft. Microsoft kondigt nu aan dat Parallels Desktop ook in staat is om Windows 11 te draaien op Macs met de nieuwste M3-chip, eind vorig jaar aangekondigd.
lees ook
Apple lanceert nieuwe M3-chips met forse GPU-upgrades
Parallels Desktop biedt Mac-gebruikers de mogelijkheid om Windows 11 als een virtuele machine te draaien bovenop het vaste besturingssysteem macOS. Dat kan handig van pas komen wanneer je een applicatie wil gebruiken die Windows-exclusief is. Bovendien is Parallels Desktop ook ontwikkeld om de Windows-ervaring te optimaliseren op de Apple-hardware. De ondersteuning voor M3-chips geldt enkel voor versies 18 en 19.
De juiste versie
Kies wel de juiste Windows-versie: de M-chips van Apple aanvaarden enkel de 64-bit versie van Windows 11. Hier hoef je je niet al te veel zorgen over te maken: een Windows 11-VM draait op de ARM-versie en hiervoor ontwikkelt Microsoft al meer als een jaar geen 32-bit applicaties meer voor. Er zijn wel enkele Windows-toepassingen die je niet kan meebrengen naar macOS omdat deze een extra laag virtualisatie vereisen:
- Windows Subsystem voor Android
- Windows Subsystem voor Linux
- Windows Sandbox
- Virtualisatie-gebaseerde beveiliging
Windows in de cloud
Parallels Desktop is niet de enige manier om Windows 11 op een Mac te draaien. Het alternatief dat Microsoft maar al te graag naar voren schuift, is Windows Cloud PC, een Windows-versie die volledig in de cloud draait en je niet lokaal hoeft te installeren op een apparaat.