Washington plant nieuwe maatregelen om de Chinese chipindustrie pijn te doen. De pijlen worden nu gericht op de open standaard RISC-V.
De Verenigde Staten doen er alles aan om Chinese bedrijven de toegang tot moderne chiptechnologie te ontzeggen en wil daarbij geen achterpoortje open laten staan. Senatoren Marco Rubio (Rep.) en Mark Warner (Dem.) roepen president Biden op om RISC-V te reguleren. “De Chinese Communistische Partij misbruikt RISC-V om de Amerikaanse dominantie te omzeilen van het intellectuele eigendom dat nodig is om chips te ontwerpen”, zegt een woordvoerder in een statement aan Reuters.
RISC-V is een open architectuur voor het ontwikkelen van chips, van smartphoneprocessoren tot hoogwaardige AI-chips. De standaard biedt een achterpoortje voor bedrijven die niet op de klantenlijst van Arm, Intel en andere chipgrootmachten staan om toch competitief te zijn in de chipindustrie. Onder meer Huawei maakt gebruik van RISC-V, maar evengoed ook het Amerikaanse Qualcomm.
Gesloten bron
Opensourcetechnologie reguleren klinkt contradictorisch, omdat de filosofie van opensource net is dat iedereen gelijke toegang hoort te krijgen tot technologie. Maar vanuit juridisch standpunt is het niet onmogelijk. De senatoren pleiten dat exportlicenties die nu gelden op gepatenteerde technologie zouden moeten worden doorgetrokken naar RISC-V. Amerikaanse bedrijven zouden dan een licentie moeten aanvragen om samen te werken met Chinese sectorgenoten via het platform.
Het hoeft niet te verbazen dat Washington RISC-V in het vizier heeft. Chinese chips mogen dan wel enkele jaren achterlopen wat technische prestaties betreft, de industrie toont zich veerkrachtig en dat is niet naar de zin van de Verenigde Staten. Het inperken van RISC-V zou het voor Chinese bedrijven weer veel moeilijker maken om die achterstand in te lopen.
World wide web
Maar ook Amerikaanse chipbedrijven die RISC-V gebruiken zijn niet echt happig. Een startup uit Californië vergelijkt restricties op de chipstandaard met restricties op het world wide web: “Het zou een enorme vergissing zijn in termen van technologie, leiderschap, innovatie en bedrijven en banen die worden gecreëerd”.
Die mening is ook Calista Redmond, CEO van The RISC-V Foundation, aangedaan. In een statement maakt ze duidelijk dat RISC-V open is en zal blijven voor iedereen, ongeacht van waar men komt. “RISC-V is een open standaard en heeft zinvolle bijdragen van over de hele wereld opgenomen. Als wereldwijde standaard wordt het niet gecontroleerd door één bedrijf of land. Een splitsing op het niveau van standaarden zou leiden tot een wereld van incompatibele oplossingen die dubbel werk opleveren en markten afsluiten”.
Dit artikel verscheen origineel op 09/10. De tekst werd aangevuld met een statement van The RISC-V Foundation.