Red Hat probeert nog steeds de brokken de lijmen na de CentOS-saga en introduceert een gratis tier voor RHEL. Die is gericht op organisaties die zich met de ontwikkeling van opensource bezig houden.
Red Hat gaat Red Hat Enterprise Linux (RHEL) gratis beschikbaar stellen aan bepaalde organisaties. Het gaat daarbij om teams van ontwikkelaars die zich bezig houden met opensource-projecten. Zij kunnen per mail een aanvraag indienen bij Red Hat. Indien ze kwalificeren, krijgen de ontwkkelaars toegang tot RHEL voor hun opensource-gerelateerde infrastructuur. Denk daarbij aan de hardware voor ontwikkeling en integratie, maar ook web- en mailservers.
Niet helemaal nieuw
Het aanbod is volgens Red Hat een formalisering van een bestaande praktijk. De door IBM gekochte Linux-specialist geeft aan dat dergelijke organisaties altijd al konden aankloppen bij Red Hat met de vraag om gratis toegang. Nu giet de het bedrijf dat in een officieel beleid.
De opensource-organisaties krijgen toegang tot RHEL en alle bestaande documentatie en support-tools. Gratis ondersteuning door specialisten is niet standaard inbegrepen, maar Red Hat geeft aan dat het in bepaalde gevallen wel een optie is. Dat bekijkt de Linuxreus geval per geval.
CentOS
Eerder lanceerde Red Hat een gratis aanbod van RHEL voor kleine teams van ontwikkelaars. Op beperkte schaal kunnen zij sinds begin februari zelfs servers in productie gebruiken. De zoenoffers van Red Hat zijn het gevolg van de teleurstelling die gepaard gaat bij de afschaffing van CentOS. Red Hat stopte met de ondersteuning van CentOS. Dat besturingssysteem volgde RHEL op een stabiele manier en vormde zo een handige gratis tool voor ontwikkelaars. Red Hat vervangt CentOS nu door CentOS Stream, dat afgeleid is van ontwikkelingsversies van RHEL en niet van de productievarianten. Dat maakt het OS minder nuttig voor veel ontwikkelaars.
De gratis toegang tot RHEL voor verschillende teams en organisaties moet het wegvallen van CentOS compenseren en duidelijk maken dat Red Het ontwikkelaars blijft ondersteunen. Dat geldt zeker wanneer het om kleine teams gaat, of organisaties die zich bezig houden met opensource.