Red Hat Enterprise Linux gratis voor maximaal 16 productieservers

Red Hat maakt zijn Enterprise Linux-besturingssysteem gratis voor ontwikkelaars en beperkt gebruik in productie. Daarmee wil het bedrijf de stopzetting van CentOS compenseren.

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) is vanaf 1 februari gratis beschikbaar voor ontwikkelaars en beperkt gebruik in productie. De gratis ontwikkelaarslicentie laat kleine ondernemingen toe om tot maximaal 16 systemen in productie van RHEL te voorzien. Het aanbod maakt onderdeel uit van het Red Hat Developer Subscription-programma. Dat gratis abonnement moeten gebruikers jaarlijks vernieuwen, maar dat zal volgens Red Hat een pijnloze ervaring zijn.

Compensatie voor CentOS

De zet komt er nadat Red Hat een vroegtijdig einde maakte aan de ondersteuning voor CentOS Linux. CentOS 8 was een broertje van RHEL 8 gericht op ontwikkelaars. Die dachten dat de ondersteuning voor het OS tot 2029 zou lopen, net als bij RHEL 8. Dat bleek uiteindelijk niet te kloppen.

Red Hat hoopt dat de uitbreiding van het programma voor ontwikkelaars met gratis productiecapaciteit een oplossing biedt voor de ontstane ontevredenheid. De Linux-specialist benadrukt dat het aanbod geen onderdeel uitmaakt van een verkoopprogramma en gebruik niet wordt opgevolgd door een verkoper. Dat het gratis aanbod wel in een te hernieuwen subscriptiemodel zit, heeft volgens het bedrijf te maken met licentievoorwaarden. Die moet Red Hat kunnen aanpassen wanneer bijvoorbeeld lokale regelgeving verandert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home