Overhaaste aanpassingen van AI-toepassingen zoals ChatGPT kunnen gevaarlijk en contraproductief zijn. Dat is de overtuiging van OpenAI-oprichter Sam Altman.
De nieuwe mogelijkheden op vlak van AI-toepassingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Met die nieuwe kansen groeien ook twijfels over de gevaren van chatbots, beeldgeneratoren en andere AI-tools. In het licht van die (r)evolutie kwam Sam Altman op de proppen met een rake uitspraak. Volgens de oprichter en grote man bij OpenAI, het bedrijf achter GPT-3, DALL-E 2 en ChatGPT, zijn ‘potentieel griezelige’ AI-toepassingen niet ver van ons verwijderd.
Overhaasting is contraproductief
Sam Altman schrijft op Twitter hoe AI-toepassingen ons kunnen helpen om een hogere productiviteit te bereiken in sectoren zoals de gezondheidszorg. Tegelijk waarschuwt Altman dat overhaaste aanpassingen aan tools zoals ChatGPT contraproductief en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. “De samenleving heeft tijd nodig om zich aan te passen aan iets groots als AI. Voor er sprake kan zijn van een massale adoptie van AI, moeten er eerst nog enkele uitdagingen worden opgelost”, aldus Altman.
Eén van die uitdagingen voor AI is het wegwerken van vooroordelen. Omdat de modellen zijn getraind op bestaande, en vaak gedateerde, data bestaat de kans dat vooroordelen in de antwoorden sluipen. Die ‘biases’ kunnen over uiteenlopende thema’s gaan. Om die vooroordelen uit de antwoorden te halen, is nog meer training op data nodig. “Het te snel adopteren van AI-tools kan een beangstigende ervaring zijn, al geloof ik ook dat de wereld zich vrij snel zal aanpassen.”
lees ook
Bing met AI-integratie getest: digitale assistent of zoekmachine?
AI is gevaar voor beschaving
Sam Altman richtte OpenAI op samen met ene Elon Musk. De sterke man achter Tesla en Twitter, waarschuwde deze week nog voor de risico’s van artificiële intelligentie. “AI is één van de grootste gevaren voor de toekomst van de beschaving”, zei Musk tijdens de World Government Summit in Dubai en aan CNBC. “Het is zowel positief als negatief en heeft enorm potentieel. Maar daaraan is groot gevaar gekoppeld. Er moet regelgeving komen want op dit moment is AI een groter risico dan auto’s, vliegtuigen of medicijnen.”
Musk verliet het bedrijf in 2018, net voor Microsoft één miljoen dollar pompte in OpenAI. Intussen vertienvoudigde de techreus die investering en integreerde het ChatGPT in zoekmachine Bing. Toch is ook Sam Altman voorstander van duidelijke spelregels. “Regels zullen cruciaal zijn en het zal tijd vergen om die op te stellen. Hoewel de huidige AI-tools niet erg griezelig zijn, denk ik dat we mogelijk niet zo ver zijn verwijderd van potentieel enge”, besluit Altman.