Google lanceert Imagen 2: hogere beeldkwaliteit en slimmer

Imagen 2 is de recentste iteratie van Google’s AI-model dat teksten kan omzetten naar afbeeldingen. De beeldkwaliteit en antwoorden gaan erop vooruit, maar details over hoe het model getraind is, blijven achterwegen.

Google onthulde enkele dagen geleden al zijn meest krachtige AI-modellen tot nu toe, Gemini en Gemini Pro, als reactie op GPT-4 van OpenAI. De volgende lancering in rij is Imagen 2. Dit is een AI-model dat op basis van tekstprompts afbeeldingen kan genereren. Anders dan de vorige versie Imagen, biedt deze geüpdatete versie een betere beeldkwaliteit en kan het gedetailleerdere antwoorden geven. Welke gegevens Google hanteerde om dit model te trainen, is echter niet bekend.

Verbeterde beeldkwaliteit en slimmer

Imagen 2 werd ontwikkeld met behulp van technologie van Google DeepMind: het vlaggenschip AI-lab van Google. Imagen 2 is in staat om op basis van tekstprompts een afbeelding te maken en bewerken.

Naast een verbeterde beeldkwaliteit van de afbeeldingen, introduceert het AI-model bovendien nieuwe mogelijkheden om tekst en logo’s weer te geven, zoals bijvoorbeeld een afbeelding met een tekst overlay. Daarnaast is Imagen 2 ook in staat om emblemen, lettertekens en abstracte logo’s te genereren. Die logo’s kunnen nadien op producten, kleding of visitekaartjes worden geplakt.

Tot slot is Imagen 2 ook slimmer dan zijn voorganger. Dit model is zo getraind dat het beter in staat is om meer beschrijvende, lange aanwijzingen te begrijpen en gedetailleerde antwoorden te geven op vragen over bepaalde elementen in een afbeelding. Hierbij legt Google de nadruk gelegd op het meertalige begrip van Imagen 2, zo kan het een prompt in de ene taal uitvoeren naar een andere taal (bijvoorbeeld een logo).

Trainingstechnieken van het model zijn onbekend

Ondanks de verbeteringen aan het AI-model, maakt Google niet bekend met welke data het Imagen 2 heeft getraind. Bijgevolg kunnen makers die onbedoeld hebben bijgedragen aan de dataset, zich niet afmelden of een compensatie vragen.  

Intellectuele eigendommen zijn een grote bezorgdheid bij het gebruik van generatieve AI. Sommige bedrijven, zoals Stability AI en OpenAI, bieden makers wel de mogelijkheid om zich af te melden voor trainingsdatasets. Google daarentegen biedt deze optie nog niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home