Google lanceert Gemini Pro: AI op maat van ontwikkelaars en enterprises

google gemini
Bron: Google

Google introduceert Gemini Pro. Dat is een variant van het AI-model dat het bedrijf vorige week lanceerde. Gemini Pro moet professionals toelaten hun eigen AI-toepassingen te bouwen.

Google pakt uit met Gemini Pro. Dat is een variatie van het Gemini-model dat het bedrijf vorige week introduceerde. Gemini is op zijn beurt het antwoord van Google op GPT 4 van OpenAI. Het Large Language Model (LLM) werd geboren in het Deepmind-laboratorium en drijft ChatGPT-concurrent Bard aan. Er komt ook een Nano-variant voor de smartphone.

Gratis beschikbaar

De zoekgigant verklapte het bestaan van Gemini Pro vorige week al, maar nu is het AI-model ook effectief beschikbaar. Met Gemini pro richt Google zich op enterprises en ontwikkelaars die de intelligentie van het LLM willen benutten voor hun eigen toepassingen. Het AI-model is toegankelijk langs een API via de Google AI Studio.

lees ook

Google onthult Gemini, zijn meest krachtige AI-model tot nu toe

In die Google AI-studio kunnen ontwikkelaars met hun Google-account gratis API-sleutels maken en meteen aan de slag gaan met het bouwen van functionaliteit. De gratis versie is op dit moment beperkt tot 60 requests per minuut, wat meer is dan bi de concurrentie. Via de AI Studio bouw je de link met de Gemini Pro-API, waarna je de code kan kopiëren naar je voorkeurs-IDA.

Op dit moment ondersteunt Gemini Pro 38 talen in meer dan 180 landen wereldwijd. Het model werkt voorlopig exclusief met tekst als input en output. Google lanceert meteen ook een variant gericht op beelden: Gemini pro Vision, eveneens toegankelijk via de AI-studio. Hierlangs kan je wel multimodale query’s sturen.

Vertex en Duet AI

Gemini is ook beschikbaar via Vertex AI. Daar kan je het model aanpassen met je eigen bedrijfsdata en linken aan realtime-gegevens. Google biedt ook een low code / no code-omgeving om toepassingen te ontwikkelen. Het bedrijf hamert erop dat het geen data van Google Cloud-klanten gebruikt om z’n modellen te trainen en dat de data die je zelf inzet om Gemini te tunen de jouwe blijft.

Ook via Vertex is Gemini Pro voorlopig gratis, net als Gemini Vision pro. Begin volgend jaar komt daar verandering in, en zal Google 0,00025 dollar vragen per 1.000 tekens input, en 0.0025 dollar per beeld. Output is in alle gevallen tekst en kost dan 0,0005 dollar per 1.000 tekens. Google stelt dat die scherpe prijs wordt mogelijk gemaakt dankzij de acceleratie van de query’s door de zelf ontwikkelde TPU’s.

Google laat ook weten dat Duet AI voor ontwikkelaars en voor SecOps algemeen beschikbaar is. Duet AI zal de komende weken eveneens uitgerust worden met het slimmere Gemini-model.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home