De FIA gaat AI inzetten tijdens Formule 1 races om in het oog te houden of de racewagens wel binnen het raceparcours blijven.
De FIA wil AI inzetten om Formule 1-races in het oog te houden. Tijdens de laatste race van dit seizoen in Abu Dhabi wordt de technologie voor het eerst getest. De beoogde toepassing kan je nog het best vergelijken met doellijntechnologie in het voetbal. Daar helpt een slim systeem scheidsrechters door te kijken of een bal net wel of net niet over de doellijn is gerold.
Bij Formule 1 moeten de wagens binnen het afgesproken raceparcours blijven. Coureurs die (te vaak) buiten de lijntjes rijden, krijgen een tijdstraf opgelegd. Het is echter niet altijd eenvoudig om te zien of een wagen over de lijn is gegaan of niet. Een uniform systeem zoals doellijntechnologie werkt bovendien niet, aangezien iedere race plaatsvindt op een ander parcours, met andere bochten en lijnen.
AI moet soelaas bieden. De FIA hoopt dat AI op beelden zal kunnen zien of de pixels van de wagen voorbij de pixels van de lijn zijn gesukkeld. AI moet niet alleen nauwkeuriger zijn, maar ook het werk van de stewards (scheidsrechters) verlichten. In principe houdt een handvol stewards de parcourslimieten in het oog, maar bij races met moeilijke bochten kan het aantal mogelijke inbreuken tot de honderden oplopen. Tijdens de race in Australië moesten vier stewards bijna 1.200 mogelijke overtredingen beoordelen.
Focus op de twijfelgevallen
FIA’s Deputy Race Director vergelijkt de toepassing van de technologie met AI in de gezondheidszorg. “Je wil computervisie niet gebruiken om kankerdiagnoses te stellen, wel om tachtig procent van de gevallen waar duidelijk geen kanker aanwezig is te elimineren, zodat getrainde mensen goed naar de overige twintig procent kunnen kijken.” Dat is ook de rol die AI in de sport moet spelen. Twijfelgevallen waar de computer duidelijk kan vaststellen dat er geen probleem is, worden geklasseerd, zodat de stewards op de probleemgevallen kunnen focussen.
Formule 1 is traditioneel een hoogtechnologische sport waarbij data een belangrijke rol speelt. Teams sleuren kleine datacenters mee naar iedere race, waar telemetrie constant wordt geanalyseerd. Sponsers en partners komen vaak ook uit de technologiewereld. Denk maar aan AWS en Salesforce. Dat ook de organisatie open staat voor de integratie van nieuwe digitale technologie zoals AI, is dan ook niet verwonderlijk.