De Asus Tinker Board 3N is beschikbaar in drie varianten en biedt ondersteuning voor Android 12 en Debian 11.
Een half jaar na de introductie van de Asus Tinker Board 3 haalt de fabrikant de kleine computer uit de handel met de Asus Tinker Board 3N als ‘nieuw’ alternatief. Net als in het originele model zit er een Rockchip RK3568 in, een quadcore-processor, gebouwd rond het ARM Cortex A55-design. De chip heeft ook een Mali G52-GPU aan boord.
Het systeem ondersteunt verder 8 GB RAM, heeft een microSD-kaartlezer en kan overweg met tot 64 GB aan eMMC-opslag. Asus gebruikt de iets grotere voetafdruk van het Tinker Board 3N om twee PCIe-connectoren te voorzien, alsook een SIM-kaart. Hiermee heeft het exact dezelfde afmeting als een NUC, een productreeks die Intel vorige maand aan Asus verkocht.
Het toestel heeft nog HDMI, USB 3.1 type A, USB 3.2 Type C, 3,5 mm Audio en twee keer RJ45-ethernet aan boord, waarvan je er één kan gebruiken om het bordje van stroom te voorzien via PoE. Wifi 5 en Bluetooth 5 worden standaard meegeleverd, maar je kan die unit zelf vervangen naar een Wifi 6-kaart of andere modules naar keuze.
Minder GPIO-pins
De grote verandering zit hem in de 40 pin GPIO, die nu niet meer present tekent. Dezelfde header is ook aanwezig op de Raspberry Pi, maar in het geval van Asus was er heel weinig softwareondersteuning. Daarom schakelt Asus nu over naar zijn eigen lay-out (1 x 12).
Minder GPIO-pins betekent doorgaans inboeten in mogelijkheden, maar de belangrijkste functies functies tekenen present: I2C, SPI, UART, PWM, ADC and Digital IO. Het enige wat we nog niet weten, is hoe goed de softwareondersteuning deze keer zal zijn.
De Asus Tinker Board 3N ondersteunt officieel Android 12 en Debian 11, maar het zou ons verbazen mochten andere GNU/Linux-distributies niet evengoed werken.
Bij de lancering van het bordje deelt Asus voorlopig geen prijs of beschikbaarheid. Het bordje zal in drie versies op de markt verschijnen: Tinker Board 3N, 3N Lite en 3N Plus.