Asus neemt NUC-fakkel over van Intel

Intel wil geen NUC’s meer maken, maar Asus mag met de overschotjes aan de slag. Via een nieuwe samenwerking lijkt de toekomst van NUC-computertjes zo toch verzekerd.

Asus wordt de voogd van de NUC-minicomputers. Intel kondigde vorige week nog aan dat het stopte met de productie en ontwikkeling van de Next Unit of Computing. Dat nieuws sloeg in als een bom bij verschillende gespecialiseerde partners die hun brood verdienen met het NUC-ecosysteem.

Geen plaats meer binnen Intel

Intel lanceerde de mini-pc’s in 2013 en rustte ze toen uit met laptopchips. Dat was nodig gezien de thermische beperkingen van de behuizing, die ongeveer 10 cm op 10 cm groot was. Het komende decennium evolueerde NUC’s tot vaak erg krachtige kleine computers met daarin volwaardige desktopchips. Nu CEO Pat Gelsinger Intel opnieuw wil laten focussen op de productie van CPU’s, is er binnen het bedrijf geen plaats meer voor het NUC-verhaal.

Partners kunnen nu ietwat gerust slapen. NUC is nog niet dood en begraven, maar begint aan een nieuw hoofdstuk. Asus zal niet alleen bestaande computers blijven bouwen, maar neemt ook de ontwikkeling van toekomstige toestellen voor zijn rekening. Asus wordt zo een soort geprefereerde NUC-partner met de verantwoordelijkheid om het voortbestaan van het segment te garanderen.

Nieuwe divisie

Asus zou een volledig nieuwe divisie in het leven roepen om NUC te ondersteunen. Ook bestaande klanten zullen in de toekomst via Asus geholpen worden. Dat is goed nieuws, aangezien Intel de deuren van zijn divisie sluit terwijl heel wat klanten nog op garantie en ondersteuning rekenen.

Opnieuw is het hele plan een beetje onduidelijk voor partners die niet Asus zijn. Dat NUC niet verdwijnt, is ongetwijfeld goed nieuws. Intel was echter een ietwat onafhankelijke partij om mee samen te werken, terwijl Asus meer een directe concurrent is van veel NUC-fabrikanten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home