Apple schikt zich in de nieuwste iOS-bèta naar de Europese regels, maar niet zonder een punt te maken. Webapps doen het niet meer en dat is geen onschuldige bug.
Bètatesters merkten dat er iets niet pluis was in de bètaversie van iOS 17.4: webapps deden het niet meer. Webapps of PWA’s, languit progressieve webapplicaties, is een type applicatie dat oogt en werkt zoals een desktopapp, maar volledig binnen een browser draait. Sinds de laatste iOS-bèta kregen gebruikers een melding of ze de app ‘in Safari wilden openen of wilden annuleren’, waarna de app geen gegevens meer kon opslaan of notificaties kon tonen.
Bugs in een bètaversie zijn niet vreemd, maar in dit geval speelt er meer. Het feit dat dit enkel gebeurde bij gebruikers in de Europese Unie, deed al vermoeden dat het wel eens een intentionele bug kon zijn. Dat heeft Apple nu ook bevestigd in een blog die meer informatie geeft over het probleem. Daarin wordt met een beschuldigende vinger richting de Europese Unie gewezen.
Schuld van DMA
Apple moet zich vanaf 7 maart schikken naar de regels van de DMA. Een van de toegevingen die de iPhonebouwer maakt, is het toelaten van andere browserengines naast Webkit. Apple doet die toegeving echter niet zonder een punt te maken en zegt dus dat het hierdoor niet langer mogelijk meer zal zijn om webapps te ondersteunen. De uitleg van de iPhonebouwer klinkt kort samengevat dat het op een andere browserengine niet kan garanderen dat webapps geen malware installeren op je apparaat, en dus schaft het ze uit voorzorg volledig af.
Firefox-uitbater Mozilla uitte zich eerder al kritisch over het nieuwe browserbeleid van Apple omdat het enkel binnen de Europese Unie andere engines toelaat. Browsers die van die mogelijkheid willen gebruik maken, zouden dus twee versies van browser moeten ontwerpen en beheren op iOS. Ook de manier hoe Apple sideloaden en externe betaalsystemen behandelt, stuit op de nodige kritiek.
lees ook
iOS 17.4 laat sideloaden toe, onder strikte voorwaarden
Apple lijkt dan wel een knieval te maken voor de Europese Unie, maar houdt er een eigen interpretatie op de regels op na. Voor iMessage heeft Apple een uitzondering weten afdwingen, waardoor de berichtendienst niet wordt verplicht om berichten van andere chatdiensten toe te laten.