WhatsApp breidt end-to-end versleuteling uit naar chat back-ups

WhatsApp, encryptie

WhatsApp gaat gebruikers een versleutelde chat back-up aanbieden. Dit kondigde het bedrijf zelf aan. Gebruikers krijgen de keuze om zelf een 64-cijferige sleutel veilig te stellen, of kunnen deze laten opslaan in een veilige kluis.

Nog voor het einde van het jaar krijgen WhatsApp-gebruikers de mogelijkheid om hun back-up end-to-end te versleutelen. In de back-up zullen chatberichten, foto’s en video’s worden opgeslagen.

Om toegang te krijgen tot de back-up, is een sleutel nodig. Deze sleutel kunnen gebruikers zelf bewaren of laten bijhouden door WhatsApp.

In het laatste geval wordt de sleutel opgeborgen in de infrastructuur van WhatsApp. Met een wachtwoord dat de gebruiker kiest, wordt de sleutelkluis dan geopend.

Bescherming van clouddiensten

Er was eerder al uitgelekt dat WhatsApp plannen had om chat back-ups in de cloud te versleutelen. Wanneer een gebruiker kiest gesprekken als back-up op te slaan, gebeurt dit waarschijnlijk in Google Drive en iCloud.

Doordat tot nu toe enkel chatberichten in de applicatie over end-to-end versleuteling beschikken, zijn back-ups toegankelijk voor Google en Apple.

Geen toegang

“Nadat een back-up is versleuteld, wordt deze opgeslagen bij derden (zoals iCloud of Google Drive)”, vertelt WhatsApp. Volgens het bedrijf is zowel het wachtwoord als de 64-cijferige sleutel niet bekend bij het bedrijf of een partner. “De sleutel wordt bewaard in een Backup Key Vault zodat de gebruiker de sleutel kan herstellen in geval van verlies of diefstal.”

Voor de bescherming van de sleutel wordt de kluis ontoegankelijk gemaakt na een aantal mislukte inlogpogingen. Volgens WhatsApp “beschermen deze beveiligingsmaatregelen tegen inbraakpogingen.”

Onlangs bracht ProPublica nog naar buiten dat de term ‘versleuteld’ voor heel wat verwarring zorgt bij gebruikers. Hoewel veel gebruikers versleuteld interpreteren als privaat, kunnen medewerkers berichten gewoon meelezen na rapportering.  

Lijst van vernieuwingen

Voor de chatapplicatie zijn er nog heel wat vernieuwingen in het vooruitzicht. Zo werkt de applicatie met grote waarschijnlijkheid aan een Ipad-app. Verder zal het binnenkort mogelijk worden berichten automatisch te laten verwijderen na 90 dagen. Tot slot laat WhatsApp het binnenkort toe vier toestellen te koppelen aan één account.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home