WhatsApp werkt aan versleutelde chat back-ups in de cloud

whatsapp

Het ziet er naar uit dat cloud chat back-ups van WhatsApp in de nabije toekomst veiliger zullen worden dankzij encryptie. De dienst wordt vandaag voorbereid in bèta en werkt met iCloud (via iOS) en Google Drive (via Android).

WABetaInfo heeft screenshots kunnen bemachtigen van een bèta-versie van WhatsApp met de verwijzing naar de nieuwe dienst. In een screenshot staat: “Om te voorkomen dat iemand ongeautoriseerde toegang krijgt tot je iCloud Drive back-up, kan je een wachtwoord instellen om toekomstige back-ups te encrypteren.”

Om een back-up te herstellen, heb je dat wachtwoord opnieuw nodig om toegang te krijgen tot je chatgeschiedenis. De eerste keer dat je een wachtwoord instelt van je chat back-up, benadrukt WhatsApp dat je dit wachtwoord niet mag vergeten. Door de encryptie kan de chatdienst je niet helpen met het herstellen van de gegevens en ben je ze definitief kwijt.

Veilig in de cloud

De chatberichten van WhatsApp zijn vandaag al end-to-end versleuteld waardoor enkel de zender en ontvanger de inhoud kunnen lezen. Die versleuteling geldt nog niet voor back-ups via Android (Google Drive) en iOS (iCloud). Eens de data op de servers staat, is het wachtwoord van die dienst de hoogste veiligheid. Van zodra je back-up wordt versleuteld, kan niemand meer aan je data.

lees ook

WhatsApp en privacy: houdt de GDPR Facebook in toom?

WhatsApp (en moederbedrijf Facebook) heeft wat goed te maken na het privacy-debacle eerder dit jaar waar Facebook diensten gaat integreren met WhatsApp. In Europa worden we gespaard dankzij de GDPR, maar uit onze analyse blijkt dat er toch nog veel data wordt gedeeld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home