Sam Altman, CEO van OpenAI, waarschuwt dat kunstmatige intelligentie binnen een decennium heel wat jobs kan overnemen.
Volgens Sam Altman zijn de jobs van professionals in heel wat sectoren in gevaar door generatieve AI. Hij vermoedt dat de technologie binnen dit en tien jaar een boel menselijke banen heeft vervangen.
Niet alleen
Hij uitte zijn zorgen in een recente blog, samen met twee andere topfiguren bij OpenAI: president Greg Brockman en hoofdwetenschapper Ilya Sutskever. Het lijkt ironisch en misschien zelfs een beetje cynisch dat net mensen in die functie waarschuwen voor de gevaren van kunstmatige intelligentie, maar ze zijn zeker niet de eersten uit de sector die hun zorgen met de wereld delen.
De afgelopen maanden was er het vertrek van AI-pionier Geoffrey Hinton bij Google, zodat hij vrijuit kon spreken over de risico’s van zijn vakgebied. We zagen de publicatie van een open brief die ondertekend werd door duizenden mensen uit de tech-wereld – waaronder zelfs Elon Musk en Steve Wozniak – en die oproept om AI-research een half jaar te pauzeren, zodat de maatschappij beter voorbereid is op de onvermijdelijke impact. Ook Eric Schmidt, voormalig CEO van Google, deelde recent zijn bedenkingen over de technologie.
Het is ook niet de eerste keer dat Sam Altman de risico’s van kunstmatige intelligentie in het openbaar bespreekt. Hij deed dit eerder al live voor een commissie van het Congres in de VS en hij gebruikte in een recent interview met Fox News Digital zelfs de term ‘scary AI’.
Jobverlies
In dit specifieke geval gelden de waarschuwingen dus vooral voor de toekomst van heel wat banen. Altman vreest dat kunstmatige intelligentie binnen tien jaar de vaardigheden van heel wat experten vlot overstijgt, gecombineerd met een grotere productiviteit.
lees ook
OpenAI breidt ChatGPT uit voor betalende gebruikers
Globale zorgen en acties
De vrees voor jobs is ook maar het topje van de ijsberg wat betreft de steeds groeiende achterdocht rond kunstmatige intelligentie. Dat de technologie uiteindelijk zelfs de mens an sich kan vervangen is een reële angst bij velen. Er is bijvoorbeeld de vrees dat AI volledig nieuwe ziektekiemen kan ontwikkelen, waartegen de mens volledig kansloos is.
Intussen zien we echter wel de samenwerking tussen de EU en huidig Google-CEO Sundar Pichai rond het Europese AI Pact en verscheen kunstmatige intelligentie ook op de radar van de G7. Algemene paniek is dus nog niet meteen aan de orde.