G7 buigt zich over kunstmatige intelligentie

AI was een belangrijk onderwerp tijdens de G7-top in Japan, waaraan ook de EU en de QUAD-landen deelnamen.

Afgelopen weekend kwam de G7 (Duitsland, Frankrijk, Italië, het VK, Canada, de VS en Japan) samen met de Europese Unie en de strategische samenwerking die bekend staat als de Quad (wederom Japan en de VS, samen met Australië en Indië) in het Japanse Hiroshima. Naast enkele internationale kwesties was ook generatieve kunstmatige intelligentie een heet hangijzer tijdens deze diplomatieke top.

G7-Statement

In een gezamenlijk statement van de G7 erkenden de zeven lidstaten dat de internationale regelgeving nogal achterop hinkt wat betreft kunstmatige intelligentie, ondanks de recente vorderingen ervan op economisch en maatschappelijk vlak.

De zeven gaven verder ook aan te willen samenwerken met tech-bedrijven en andere relevante spelers om de technologie op een verantwoorde manier verder te ontwikkelen en implementeren. Er wordt voor het einde van dit jaar ook een AI-werkgroep opgericht voor discussies rond beleid, IP-veiligheid, desinformatie en verantwoord gebruik van de technologie. Dit project werd het Hiroshima AI process gedoopt.

lees ook

AI neemt je job minder snel over dan verwacht

Timing

Met de snelle evolutie van generatieve kunstmatige intelligentie en verschillende waarschuwingen uit de tech-sector – waaronder zelfs van pionier Geoffrey Hinton – is het geen verrassing dat de G7 dit onderwerp ook eindelijk op de agenda zet.

De deelname van de Europese Unie is eveneens een logisch gegeven. Niet alleen omdat drie lidstaten tevens deel uitmaken van de G7, maar Europa onderneemt intussen al wel stappen om AI meer te reguleren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home