Stress nefast voor goede werking cybersecurityteams

ciso heeft stress

Gartner vreest voor een enorm beloop bij cybersecurityteams, wegens verhoogde stress en werkdruk. Het onderwerp kwam aan bod in zijn meest recente voorspellingen rond cybersecurity.

Advies- en onderzoeksbureau Gartner presenteerde deze week zijn voorspellingen rond cybersecurity voor de komende jaren. Een belangrijk aspect daarvan is de steeds hogere werkdruk die cybersecurityteams tegenwoordig ervaren. De stress die dat met zich meebrengt gaat volgens Gartner voor een enorm beloop zorgen bij die teams.

Oorzaken

De grote stappen die technologische evolutie de afgelopen tijd heeft genomen zijn niet allemaal in een positieve richting gezet. Bij elke nieuwe uitvinding of technische vooruitgang, zijn er wel figuren die zich meteen afvragen hoe ze dat voor iets crimineels kunnen gebruiken. AI, kwantumtechnologie, sterkere processoren, het zijn allemaal zaken die helaas ook worden gebruikt om kwaad te doen.

Aan de andere kant van het spectrum zijn het de securityteams die hun respectievelijke werkgevers moeten beschermen tegen cybercriminelen met de nieuwste technische hulpmiddelen. Het populaire ChatGPT kan bijvoorbeeld makkelijk kwaadaardige code genereren of de perfecte phishingmail opstellen.

Appreciatie

Gartner voorspelt dat tegen 2025 maar liefst de helft van werknemers bij een cybersecurityteam een andere functie hebben. Een kwart zou zelfs volledig uit de sector stappen. Niet alleen stress en werkdruk zijn daar de oorzaak van, maar ook appreciatie. Het is het aloude adagio: wanneer het misloopt is de beveiliging kop van jut, wanneer alles goed verloopt en er geen incidenten zijn, blijft het vaak gewoon stil.

lees ook

Gartner benoemt vier trends in cloud, datacenters en edge-infrastructuur

Culturele (r)evolutie

Een verandering in de bedrijfscultuur zou al veel helpen, volgens Gartner. Zaken die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:

  • Verantwoordelijkheden meer delegeren
  • De mogelijkheid om autonome beslissingen te nemen
  • Betere samenwerking met alle belanghebbenden
  • Een realistisch beeld van de beveiligingscapaciteiten

Zo kunnen verwachtingen ook realistischer worden gezet. Cybersecurityteams zijn uiteindelijk voor een groot deel afhankelijk van de middelen waarmee ze werken. Een duidelijk beeld van de sterktes én minpunten van hun beveiliging kan al veel doen voor de sfeer binnen organisaties.

Niet alleen de bedrijfsculturen rond cybersecurity worden belangrijk de komende jaren; Gartner identificeerde nog drie belangrijke zaken in een recente bevraging bij een aantal bedrijfsstrategen. Een ander onderzoek bracht ook aan het licht dat veel bedrijven een uitbreiding van hun IT-team verwachten in de nabije toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home