Drie zaken cruciaal voor bedrijven de komende jaren

ai lamda

In een nieuw onderzoek van Gartner gaf bijna vier op vijf bedrijfsstrategen aan dat ze AI, analyse en automatisatie cruciaal beschouwen voor hun bedrijf, de komende twee jaar.

Onderzoeksbureau Gartner deelde de resultaten van een bevraging bij een aantal bedrijfsstrategen uit verschillende sectoren. Daaruit blijkt dat 79 procent van hen AI, analyses en automatisatie voor de komende twee jaar als cruciaal zien voor hun bedrijf.

Het onderzoek

De bevraging liep van oktober vorig jaar tot april 2023. Respondenten waren tweehonderd topstrategen uit het bedrijfsleven in verschillende sectoren, verspreid over Noord-Amerika, Europa, Oceanië en Azië.

Positieve resultaten

De helft van de bevraagden denkt dat planningen en een aantal praktische uitvoeringen deels of zelfs volledig geautomatiseerd kunnen. Volgens David Akers, Directeur Strategie bij Gartner, zijn veel strategen klaar om de digitale wereld zelf te omarmen.

Dat kan kloppen. Voorlopig gebruikt één op vijf een vorm van AI-tools in zijn of haar werk, maar heel wat bevraagden gaf aan meer in die richting te evolueren. Ongeveer de helft van de respondenten toont grote interesse in zaken als machine learning of voorspellende analyses.

lees ook

Gartner benoemt vier trends in cloud, datacenters en edge-infrastructuur

Terughoudendheid

Het grootste struikelblok blijkt dan weer een duidelijk nut van de nieuwe technologieën te zijn. Volgens Akers ligt dat aan het steeds groeiende aanbod en het feit dat er momenteel nog maar weinig precedenten zijn waar bedrijfsstrategen op kunnen afgaan. Het merendeel van de respondenten die aangaven dat ze klaar zijn voor een technologische evolutie kijken vooral naar technologie die ergens anders reeds met succes is geïmplementeerd.

Gartner raadt bedrijven dan ook aan om eerst een overzicht te maken van specifieke noden binnen het bedrijf. Vervolgens kan er worden gekeken naar welke technologie waar kan worden ingezet. Daarvoor moeten firma’s nadenken over drie zakken:

  • Het nut van elke technologie
  • Mogelijke impact
  • Zijn ze vlot te implementeren

Een ander recent onderzoek van Gartner wees uit dat heel wat bedrijven een uitbreiding van hun IT-team verwachten in de nabije toekomst. Dat ligt wel in de lijn van deze bevraging. Naast de implementatie van nieuwe technologieën speelt ook duurzaamheid een rol. Dat leerde het onderzoeksbureau eerder dit jaar na een bevraging bij meer dan tweehonderd bedrijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home