Vier op vijf bedrijven verwacht uitbreiding van IT-teams

In een recente bevraging van onderzoeksbureau Gartner gaf 81 procent van de respondenten aan dat ze verwachten dat hun IT-team uitbreidt in de tweede helft van dit jaar.

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner deed een bevraging bij de CIO’s van een aantal grote bedrijven en deelt daar nu de resultaten van. Daarin zag 81 procent van de respondenten een groei van hun IT-teams in de tweede helft van dit jaar.

Ondanks AI

Het hoge cijfer is ondanks de vaak opduikende vrees voor het verdwijnen van jobs in IT, door de snelle groei van AI. Zelfs OpenAI-topman Sam Altman waarschuwde daar onlangs voor. Volgens Gartner-analist José Ramirez gaat de impact van AI neutraal blijven de komende jaren. Hij schrijft die mening toe aan het leerproces en de implementatie waar bedrijven nog door moeten met kunstmatige intelligentie.

Op dit moment voeren IT-teams meer dan de helft van het tech-werk in bedrijven uit. De rol van AI en AR is momenteel amper negen procent in de bevraagde bedrijven.

The IT Crowd

Volgens Ramirez is het logisch dat veel bedrijven een uitbreiding van hun IT-team verwachten. Hij zag de afgelopen twee jaar heel wat initiatieven op vlak van digitalisering, die echter niet snel genoeg werden geïmplementeerd om te voldoen aan de noden van bedrijven.

Daarom is het niet verrassend dat driekwart van de bevraagde CIO’s hun teams met zeker een tiende willen uitbreiden voor het einde  van dit jaar.

lees ook

‘75 procent bedrijven omarmt duurzaamheid in datacenters tegen 2027’

De juiste persoon voor de job

In het huidig economisch klimaat is het niet altijd makkelijk om een boel nieuwe mensen aan te nemen, CIO’s moeten soms creatief zijn. Sommigen hanteren lossere voorwaarden qua geografie of rolinvulling bij personeelsversterking. Nieuwe techneuten aannemen en talenten on-the-job ontwikkelen bleek voor andere bedrijven dan weer een succesformule te zijn.

Ramirez benadrukt dat het belangrijk is om rekening te houden met de juiste rol bij nieuwe mensen. Rekruteren voor IT vergt volgens hem planning en inzicht in de specifieke noden van een bedrijf. Bijna de helft van de bevraagde CIO’s wil dat deels oplossen met trainingsprogramma’s en door werknemers op te leiden in andere rollen. De workflow automatiseren waar kan, om meer tijd te maken voor IT, behoort ook tot een mogelijke strategie.

De top drie van talenten die het meest in trek zijn, bestaat uit: cybersecurity, werken met cloudplatformen en inzicht in de ervaring voor klanten en gebruikers van een bepaald bedrijf.

Andere factoren die meespelen in het profiel van een kandidaat, zijn zaken als communicatie en een goede fit in de bedrijfscultuur. De vier trends in IT  die Gartner vorige maand op zijn eigen conferentie omschreef, zullen ongetwijfeld ook een rol spelen in de zoektocht van bedrijven naar geschikt tech-personeel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home