Microsoft lanceert hersteltool voor Windows-pc’s na defecte CrowdStrike-update 

crowdstrike

Na de CrowdStrike-heisa van vrijdag dienen er zich stapsgewijs herstelplannen aan. Microsoft publiceert een eigen hersteltool voor de getroffen Windows-pc’s. 

Vrijdag was een gitzwarte dag voor CrowdStrike. Over heel de wereld werden mensen geconfronteerd met het gevreesde Blue Screen of Death (BSOD) van Microsoft, met grote operationele problemen tot gevolg. De boosdoener was een fout gelopen update door CrowdStrike. Maar liefst 8,5 miljoen Windows-devices werden getroffen door de defecte CrowdStrike-update. 

lees ook

Crowdstrike-update sloopt Windows-pc’s wereldwijd, hinder voor NMBS en Brussels Airport

Ondertussen publiceerde CrowdStrike een herstelportaal waar slachtoffers van de update van Falcon Sensor terecht kunnen voor de nodige tips en procedures. Daarnaast werkte CrowdStrike samen met Microsoft aan een nieuwe hersteltool die via USB verloopt en minder handmatig werk vraagt van gebruikers.

Hersteltool Microsoft

Microsoft publiceert een hersteltool die IT-beheerders moet helpen om Windows-machines te repareren die getroffen zijn door de foutieve update van CrowdStrike. Het beveiligingsbedrijf bracht zelf reeds een update uit om de software te repareren, al kunnen niet alle machines die oplossing automatisch ontvangen. Een alternatieve route is om je pc op te starten in Safe Mode en een bepaald bestand te verwijderen.  

lees ook

CrowdStrike verzamelt oplossingen bug in nieuw herstelportaal

Wie liever niet via Safe Mode opstart of hier moeilijkheden bij ondervindt, kan het CrowdStrike-probleem oplossen via de nieuwe hersteltool van Microsoft. Het herstelproces is minder handmatig en gaat via USB. Door via USB op te starten in de PE-omgeving wordt er toegang verleend tot de schijf van de getroffen machine en het defecte CrowdStrike-bestand automatisch verwijderd.  

Verder biedt Microsoft ook herstelplannen aan gericht op Windows Virtual Machines die op Azure draaien, alsook voor Windows 10- en Windows 11-apparaten.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home