Microsoft detecteert per ongeluk Chromium als malware

Windows Defender

Microsoft Defender heeft verschillende gebruikers afgelopen weekend geteisterd met valse positieven. Onder andere de Chrome-browser op Windows werd verkeerdelijk als malware aanzien.

Microsoft Defender op Windows kende afgelopen weekend vervelende problemen. De antivirus-oplossing detecteerde onder andere de browser engine Chromium als malware, net als het Electron-framework. De Chrome-browser van concurrent Google werd zo als malafide gedetecteerd.

Defender gaf de waarschuwing Behavior:Win32/Hive.ZY. Angstwekkend, aangezien Hive verantwoordelijk is voor vervelende ransomware. In de praktijk detecteerde Defender echter onder andere Google Chrome en de Spotify-app. Enkele updates op vier september moesten het euvel oplossen, schijnbaar met succes. Versie 1.373.1537.0 past de detectieregels aan, waarmee het probleem van de baan is.

Microsoft Defender

Microsoft wil zich met Defender als beveiligingsspecialist positioneren. Windows Defender werd zo Microsoft Defender en de oplossing is intussen op zowat alle belangrijke besturingssystemen beschikbaar. Bovendien scoort Defender steevast erg goed in onafhankelijke beveiligingstests. De valse positieven van afgelopen weekend zijn een uitzondering, maar wel een pijnlijke die eigenlijk niet door interne tests had mogen geraken.

Over het algemeen zijn updates die dingen stuk maken dan weer wel een specialiteit van Microsoft, al gaat het doorgaans over Windows-updates. Microsoft moet een enorme diversiteit aan hardware ondersteunen met zijn besturingssysteem en dat zorgt geregeld voor problemen bij bepaalde configuraties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home