Groot-Brittanië maakte illegale kopieën van data in Schengen Information System

gdpr privacy

De Autoriteiten in Groot-Brittannië hebben ongeautoriseerde kopieën gemaakt van data die opgeslagen staat in een Europese database voor het volgen van ongedocumenteerde migranten, vermiste personen, gestolen auto’s en verdachte criminelen.

Het gaat om data uit het Schengen Information System (SIS), schrijft ZDNet. Dat is een database van de Europese Unie, waarin informatie staat als namen, persoonlijke details, foto’s, vingerafdrukken en arrestatiebevelen van 500.000 niet-Europese burgers die de toegang tot Europa ontzegd is, 100.000 vermiste mensen en ruim 36.000 criminele verdachten.

De database werd opgezet om Europese landen te helpen bij het managen van toegang tot het Schengen-gebied. Groot-Brittannië kreeg in 2015 ook toegang tot de database, ook al is het geen officieel lid van het Schengen-gebied.

Rapport

De EU Observer ontdekte vorig jaar dat Groot-Brittannië zich niet aan de regels voor het gebruik van de database hield. In mei 2018 kregen journalisten van het medium een geheim EU-rapport in handen waarin jarenlange overtredingen uitgelicht werden.

Volgens dat rapport maakten autoriteiten kopieën van de database en bewaarden ze die op onveilige manieren op luchthavens en havens. Omdat Groot-Brittannië kopieën maakten, werkten ze bovendien altijd met verouderde versies van de database. Werd iemand uit SIS verwijderd of eraan toegevoegd, dan wisten autoriteiten dit dus niet.

De autoriteiten gaven bovendien ten onrechte toegang tot de gevoelige en geheime data aan derde partijen die voor hen werkten. Het ging onder meer om Amerikaanse bedrijven als IBM. De bedrijven konden daardoor de data ook kopiëren. Amerikaanse autoriteiten konden de data bovendien opvragen bij een aannemer via de US Patriot Act.

Bestaan rapport bevestigd

Het nieuws van de EU Observer werd voorheen nooit bevestigd. Ambtenaren van de EU maakten eerder deze week echter opmerkingen waarmee ze toegeven dat het rapport bestaat én accuraat is.

Julian King, Eurocommissaris voor Veiligheid, beantwoordde een vraag over het rapport bijvoorbeeld met: “Dit waren geheime gesprekken die we met de individuele lidstaten hebben.”

“Het is niet zo dat slechts één lidstaat uitdagingen heeft op dit gebied, maar er zijn een aantal lidstaten met uitdagingen op dit gebied.”

Rapport openbaar

Nederlands Europarlementariër Sophie in ’t Veld heeft nu aan de Europese Commissie gevraagd om het rapport openbaar te maken. Ook moet de Commissie duidelijk maken wat de daadwerkelijke omvang van het misbruik en het verkeerde management van Groot-Brittanië was.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home