Google werd ervan beschuldigd Chrome-gebruikers te volgen in incognito-modus. De zaak werd opgestart in 2020 en door Google zonder succes afgewezen, nu lijkt het bedrijf toch tot een schikking te komen.
In 2020 werd Google ervan beschuldigd dat het de activiteiten van Chrome-gebruikers volgde in de incognito-browser. De aanklagers beweerden dat Google tools gebruikte zoals Analytics, apps en browser-plug-ins om gebruikers te monitoren. Na een mislukte poging van Google om de rechtszaak af te wijzen in 2020, komt er nu toch een schikking. De details hierover zijn nog niet bekend.
Incognito-browser dan toch niet zo incognito
Wanneer je als Chrome-gebruiker het incognito-venster opent, worden jouw zoekopdrachten en bezochte websites niet opgeslagen in de surfgeschiedenis. Naar verluidt zou het bedrijf gebruikers zelfs in deze modus gevolgd hebben, zodat ze op basis van die informatie gerichte advertenties konden verkopen. De aanklagers stelde ook dat het bedrijf hiermee mensen ten onrechte deed geloven dat ze controle hadden over de informatie die ze zochten in het incognito-venster.
De aanklagers beschuldigden Google van het overtreden van federale afluisterpraktijken en de privacywetten van Californië, en vroegen tot 5.000 dollar per getroffen gebruiker. Ze beweren bovendien dat miljoenen mensen sinds 2016 getroffen waren, wat de enorme schadevergoeding verklaart. Alles opgeteld zou de totale schadevergoeding op vijf miljard dollar kunnen uitkomen.
Chrome-gebruikers die zich bekocht voelen, kunnen bij de rechtbank van California een schadevergoeding claimen: een vijftigtal mensen zou dat al gedaan hebben volgens The Verge. Aan hetzelfde medium bevestigt Google dat het ‘geen dollar’ zal betalen aan de groep van aanklagers.
Naast een financiële compensatie zal Google vooral maatregelen moeten nemen om de privacy van Incognito-gebruikers beter te waarborgen. Sinds januari is al een melding te zien die je meer informatie geeft over wat incognito surfen wel en niet inhoudt. Google zal ook alle data die het onrechtmatig ophaalde bij incognitosurfers moeten verwijderen: volgens het bedrijf niet meer dan ‘oude data die niet aan individuen zijn gekoppeld’. Tenslotte moeten third-party cookies standaard uitgeschakeld staan in de incognitomodus. Een tijdelijke maatregel tot Google ze volledig uit Chrome heeft geweerd.
Dit artikel verscheen origineel op 29 december 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.