EU neemt Microsoft Entra ID onder de loep

microsoft azure entra id

De Europese Unie heeft naar verluidt een onderzoek opgestart tegen de identiteitsdienst Entra ID in Microsoft Azure. Uit het onderzoek moet blijken of Microsoft diensten van derde partijen voldoende toelaat.

De Europese Unie houdt op dit moment een rondvraag bij concurrenten van Microsoft. Een van de partijen die benaderd is, is Google. Dit bevestigt de techreus zelf aan The Register. Google deinst er zelden voor terug zijn mening over Microsoft te uiten en houdt zich ook nu weer niet in: “Wat er vaak gebeurt met Entra is dat je veel dingen uit Azure haalt, ook al is dat technisch gezien niet per se nodig. Het is een kunst en wetenschap die ze jarenlang hebben gecreëerd”, zegt Amin Zavery.

lees ook

Microsoft-topman neemt Apple en Google op de korrel: “Wij bieden ontwikkelaars wél keuze”

Entra ID

Entra ID is een authenticatieplatform om de toegang tot Azure-diensten te regelen. Het platform stond vroeger bekend onder de naam Azure AD, maar Microsoft voerde vorig jaar een naamsverandering door. Vandaag biedt Microsoft Entra ID een complete suite aan veiligheidstools gaande van single sign on (SSO) en multifactor authenticatie (MFA) tot conditionele toegang.

Zodra je intekent op de clouddiensten van Microsoft, wordt er automatisch een Entra ID voor je aangemaakt om mee in te loggen. De Europese Unie gaat nu onderzoeken of Microsoft Azure- en 365-gebruikers te uitdrukkelijk richting het eigen identificatieplatform stuurt, en of het voldoende keuze toelaat om diensten van derde partijen toe te laten.

Microsoft geeft zelf aan dat het api’s voorziet waarmee gebruikers kunnen aanmelden met externe diensten, zoals Okta. Maar volgens Google liggen de technische drempel om die externe diensten te koppelen aan je Microsoft-account te hoog. “Techneuten kunnen dit omzeilen, maar kleine bedrijven of startups hebben misschien geen diepere technische middelen bij de hand en grotere klanten willen geen risico’s of twijfels introduceren”, aldus Zavery. Hierdoor is voor veel bedrijven Entra ID de voor de hand liggende oplossing.

Water bij de wijn

Het onderzoek naar Entra ID past in een breder antitrustonderzoek van Europa naar Microsoft. Meerdere kleine cloudproviders hebben doorheen de jaren klacht ingediend bij de EU omdat ze niet kunnen opboksen tegen het gebundelde aanbod van Azure en Microsoft 365. Onder druk besliste Microsoft vorig jaar al om Teams uit het abonnement te halen en zijn licentievoorwaarden aan te passen, maar die toegevingen bleken niet voldoende om Europa te sussen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home