Amazon en Google zijn snoeihard voor cloudlicenties Microsoft

microsoft

De aangepaste licentievoorwaarden van Microsoft hebben kwaad bloed gezet bij de concurrentie. Amazon en Google uiten openlijk hun kritiek.

Microsoft kondigde eerder deze week aan dat ze vanaf 1 oktober versoepelde licentievoorwaarden invoeren voor Europese cloudproviders. De voorwaarden maken het goedkoper voor kleinere spelers om gelicentieerde Microsoft-softwareproducten aan te bieden. Een wijziging die ze deels noodgedwongen moesten maken om een antitrustaanklacht uit te doven.

De nieuwe regels gelden echter niet voor de grootste concurrenten van Microsoft en Microsoft zelf. Amazon Web Services, Google Cloud en Alibaba Cloud werden dus zeer bewust uitgesloten. Een actie die Amazon en Google maar zeer matig kunnen appreciëren. Tegen Reuters spuwen ze hun gal op het licentiebeleid van Microsoft.

Meer beperkingen

“Microsoft voert met deze regels juist meer beperkingen in om concurrentie tegen te houden, in plaats van naar hun klanten te luisteren en eerlijke softwarelicenties voor iedereen te hanteren”, klinkt de duidelijke boodschap van Amazon.

Ook Google is niet mals: “Klanten moeten vrij kunnen kiezen tussen platformen en technologieën die hen de beste oplossingen bieden en niet wat Microsoft het beste uitkomt.” De aanpassingen die Microsoft heeft gemaakt zijn dus niet meer dan schone schijn, luidt de mening van de cloudgiganten.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar de aanklacht tegen Microsoft is nog steeds lopende, en er is nog geen zicht op wanneer een uitspraak zou volgen. De Commissie zal moeten beoordelen of Microsoft nu voldoende maatregelen heeft genomen om eerlijkere concurrentie in de Europese cloudindustrie te bevorderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home