In navolging van een hack heeft Edpnet zijn inlogsystemen uitgeschakeld. Het bedrijf benadrukt dat er geen data werd gestolen.
In een algemene mailing naar klanten laat Edpnet weten dat hackers toegang hadden tot administratieve systemen bij de telecomoperator. Edpnet benadrukt dat het snel heeft gereageerd op de cyberaanval en dat er geen data werd gestolen. De meldingspagina van Edpnet legt alle feiten uit. Het lijkt er niet op dat de telecomoperator tussentijdse updates geeft.
Alle connectiviteitsdiensten van klanten werken zoals normaal. Het enige wat tijdelijk niet werkt, is het inlogsysteem op ‘my edpnet’. De telecomoperator herstelt eerst de beveiliging van die dienst, alvorens het opnieuw online wordt gezet. Het wil voorkomen dat mogelijke achterdeurtjes van hackers nog schade kunnen aanrichten.
Edpnet laat aan zijn klanten weten dat het zijn systemen extra zal beveiligen tegen verdere blootstelling. “We zijn een onderzoek gestart in samenwerking met cyberbeveiligingsexperts om ons te helpen bij de aanpak van het incident. Het incident is op dit moment onder controle en alle betrokken partijen zijn op de hoogte gebracht.”
Edpnet levert ongeveer 50.000 vaste telecomverbindingen en 20.000 mobiele lijnen. “Wij nemen de bescherming van persoonlijke gegevens zeer serieus. Alles wordt in het werk gesteld om klantgegevens maximaal te beschermen door het installeren van verhoogde beschermingsmaatregelen.”
Proximus probeerde begin 2023 Edpnet over te nemen voor een som van 20,5 miljoen euro, maar de Belgische Mededingingsautoriteit stak er vrijwel meteen een stokje voor. Edpnet stond bekend als een onafhankelijke partij in de Belgische telecomwereld die niet gelinkt was aan één van de ‘grote drie’ en dat wilde de autoriteit liever zo houden. Eind 2023 verraste Citymesh door Edpnet over te nemen.
Derde slachtoffer op korte tijd
Edpnet is al het derde grote slachtoffer van hackers op een week tijd. Vorige week werden de brouwerijen van Duvel Moortgat gehackt. De productie van Duvel, La Chouffe en De Koninck lagen een tijdlang stil als gevolg van een cyberaanval. Ook Maredsous en Liefmans werden getroffen. Naast de geruststelling van voldoende biervoorraad, kan het bedrijf rekenen op degelijke back-upsystemen waardoor ze terug operationeel zijn na slechts enkele dagen.
Ook Beyers Koffie en glasproducent Sprimoglass in Luik werden slachtoffer van een cyberaanval vorige week. Het is nog niet duidelijk of alle aanvallen aan elkaar gelinkt zijn.