Proximus mag EDPnet voorlopig niet overnemen

proximus

De BMA verplicht Proximus om de autonomie van EDPnet te vrijwaren aan de hand van een aantal maatregelen. Die komen er na een voorlopige analyse waaruit blijkt dat Proximus zijn concurrentiepositie misschien misbruikt.

De Belgische mededingingsautoriteit (BMA) heeft zijn twijfels over de voorgestelde overname van EDPnet door Proximus. Eind maart liet Proximus weten dat het EDPnet als afzonderlijke entiteit wilde opnemen via een acquisitie ter waarde van 20,5 miljoen euro. De BMA startte op 21 maart meteen met een onderzoek en stelt nu vast dat de overname op het eerste gezicht tot machtsmisbruik van de concurrentiepositie van Proximus kan leiden.

Maatregelen

Het onderzoek is nog niet finaal, maar de aanwijzingen zijn ernstig genoeg dat de BMA voorlopige maatregelen oplegt. Die moeten voorkomen dat de overname onomkeerbaar wordt. Proximus moet:

  • de levensvatbaarheid en de concurrentiekracht van EDPnet in stand te houden;
  • de activiteiten van Proximus en EDPnet gescheiden te houden, onder toezicht van een door Proximus benoemde beheerder afkomstig uit het personeel van EDPnet;
  • zorgen dat Proximus geen vertrouwelijke informatie in handen krijgt met betrekking tot EDPnet.

De maatregelen gelden al minstens vijftien maanden in afwachting van de finalisering van het onderzoek en kunnen verlengd worden. Een onafhankelijke partij zal de naleving ervan controleren.

Overname na problemen

Proximus beloofde bij de aankondiging van de overname al dat EDPnet wel degelijk een onafhankelijke entiteit zou blijven binnen de groep. De BMA lijkt niet onder de indruk van die belofte en ziet na een eerste analyse toch vooral een risico voor een te dominante positie van Proximus op de telecommarkt.

EDPnet is de enige onafhankelijke provider die gebruik maakt van het vaste netwerk van Proximus, maar het bedrijf kwam vorig jaar in zwaar vaarwater terecht. Na een gerechtelijke reorganisatie keurde de rechtbank een overnamebod van Proximus goed, boven één van Orange en Citymesh.

Proximus zegt in De Tijd de beslissing te betreuren en denkt dat het wel degelijk in lijn met de mededingingsregels handelt. Hoe dan ook heeft de BMA nog geen finale beslissing genomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home