Deepfakes, cryptomunten en mobiele betalingen prioriteit voor cybercriminelen in 2022

deepfake

De onlinewereld heeft sinds de pandemie heel wat extra cyberaanvallen en -dreigingen moeten doorstaan. Volgens Check Point zijn criminelen niet snel van plan om die plek om te wisselen. Het bedrijf brengt nu een rapport uit waarin het voorspellingen uitbrengt over de digitale gevaren in 2022.  

Het leek een rampzalig jaar voor ondernemingen op vlak van cybersecurity. Wereldwijd vonden 40 procent meer cyberaanvallen plaats in 2021 dan in 2020, becijferde Check Point.

Naast dat rapport is er nog heel wat bijkomend cijfermateriaal uitgegeven over het toenemende aantal cyberaanvallen. Zscaler laat weten dat het aantal HTTPS-aanvallen op technologiebedrijven en in de verkoop met meer dan 314 procent gestegen is sinds januari dit jaar. Volgens McAfee introduceerden cybercriminelen dan weer nieuwe tactieken in de pandemie om belangrijke sectoren te kunnen raken.

Geen afname in 2022

Meer en meer Belgische ondernemingen proberen hun digitale omgeving beter te beschermen en hun werknemers op te leiden. Dat blijft volgens het nieuwe rapport van Check Point ook voor komend jaar een belangrijke zaak.

“Hackers passen zich razendsnel aan, dat is nog maar eens duidelijk gebleken in 2021. Cybersecurity blijft een wapenwedloop tussen de bedrijven enerzijds en de criminelen anderzijds. Naarmate de technologie performanter wordt, worden de hackers sluwer”, vertelt Zahier Madhar, Security Engineer bij Check Point Software.

In het ‘2022 global cyber-security predicitions’-rapport zet Check Point de digitale wegen uit die cybercriminelen volgend jaar zullen bewandelen. Door het rapport kunnen bedrijven zich nog beter wapenen tegen toekomstige aanvallen, want een gewaarschuwd man is er twee waard.  

Cybersecuritytrends

In het rapport zijn negen voorspellingen gemaakt, die de belangrijkste cyberdreigingen voor 2022 beschrijven:

  • Fake news en misinformatie zal in 2022 blijvend gebruikt worden om phishingberichten te verspreiden.
  • Distributieketens worden nog meer het doelwit van cybercriminelen. Op dat vlak is een grote rol weggelegd voor de overheid, zij kunnen door samen te werken met de privésector en andere landen de nodige beveiligingsmaatregelen nemen.
  • Terroristengroepen en politieke activisten zullen de infrastructuur en technologie misbruiken om gesofisticeerde aanvallen uit te voeren.
  • Het aantal data-inbreuken blijft toenemen, meer gegevens worden gestolen of versleuteld en meer losgeld wordt gevraagd.
  • Cryptogeld is een recentere markt, waarop cybercriminelen nieuwe aanvalstechnieken zullen uitproberen.
  • Mobiele betalingen zijn ook een recent veld waar cybercriminelen experimenteren. In de toekomst zullen ook mobiele portefeuilles stuiten op cyberdreigingen.
  • Microdiensten die door steeds meer aanbieders van de cloud worden verkocht, worden maar beter goed beveiligd. Volgens het rapport zullen criminelen op zoek gaan naar zwakheden om de cloudaanbieder te belagen.
  • Deepfakes zullen worden ingezet om misinformatie te verspreiden waardoor criminelen bijvoorbeeld aandelenkoersen en de financiële markt naar hun hand kunnen zetten.
  • Malware blijft toenemen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home