‘Cyberveiligheid is een globaal probleem dat vraagt om een globale aanpak’

cyberaanval

Jürgen Stock, secretaris-generaal van Interpol, vraagt een globale aanpak van het cyberprobleem na de voorstelling van een veiligheidsrapport tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos.

Cyberveiligheid is één van de hete hangijzers tijdens het Wereld Economisch Forum (16 tot 20 januari) in het Zwitserse Davos. Door de economische en geopolitieke instabiliteit voorspellen experten dat 2023 een belangrijk jaar in de cyberbeveiliging. De ontwikkelingen vormen volgens hen een groter dreigingslandschap en steeds meer geavanceerde cyberaanvallen. “Er komt een cyberstorm aan en het is moeilijk te voorspellen hoe erg die zal zijn”, aldus Sadie Creese, professor cyberbeveiliging aan de universiteit van Oxford.

Groot onzekerheidsgevoel

Cyberaanvallen zoals phishing, ransomware en DDoS-aanvallen schieten de pan uit. Cloudflare, één van de grootste cyberbeveiligingsbedrijven, stelde vorig jaar een stijging van tachtig procent vast bij de DDOS-aanvallen. Die aanvallen met miljoenen pakketjes data zorgen ervoor dat een server of website plat gaat. “Door het groot onzekerheidsgevoel over heel de wereld denk ik dat 2023 een druk jaar zal worden op gebied van cyberaanvallen”, zegt Matthew Price, CEO van Cloudflare.

De wereldleiders vrezen steeds meer dan overheden hun steun of zelfs directe betrokkenheid zullen vergroten bij ontwrichtende cyberoperaties. Het spreekt voor zich dat de wereldleiders in eerste instantie kijken naar naties zoals Rusland en Noord-Korea. “Dit is een wereldwijde dreiging en vereist een wereldwijde reactie, inclusief versterkte en gecoördineerde actie”, meent Jürgen Stock, secretaris-generaal van Interpol. “De sleutel tot het winnen van de strijd is samenwerken.”

Jürgen Stock – secretaris-generaal Interpol (beeld WEF)

Global Cybersecurity Outlook

Uiteraard niet toevallig stelde het WEF deze week de Global Cybersecurity Outlook 2023 voor. Uit het rapport blijkt dat bedrijfsleiders zich steeds meer bewust zijn van de cyberdreiging. 91 procent van de respondenten geloven dat een mogelijk catastrofale cybergebeurtenis in de komende twee jaar waarschijnlijk is. Tegelijk concludeert het rapport dat organisaties nog voor grote uitdagingen staan om het probleem effectief aan te pakken.

lees ook

AI-taalmodellen dragen bij aan meer geloofwaardige phishingmails

Volgens het rapport nemen ook de potentiële doelwitten voor cyberaanvallen toe. Het gaat al lang niet alleen meer om overheidsinstanties of grote bedrijven, maar om elke organisatie die omgaat met consumentengegevens. “We moeten accepteren dat het sleutelwoord ‘cyberweerbaarheid’ is”, gaat Sadie Creese verder. “Honderd procent veiligheid bestaat niet. Het gaat om veerkracht en weerbaarheid om de onzekerheid het hoofd te bieden.”

Cyberbewustzijn

Het zijn niet alleen bedrijven en overheden die hun bewustzijn rond cyberveiligheid moeten vergroten. Ook consumenten moeten waakzaam zijn. “Naarmate meer dingen – van auto’s tot koffiezetapparaten- met het internet worden verbonden, is er gewoon meer risico”, aldus Matthew Prince van Cloudflare. Toch groeit naast het dreigende landschap ook de verdediging. Dit omvat de zogenaamde ‘Zero Trust’-benadering die een kader maakt en ervoor zorgt dat elke gebruiker binnen een netwerk constant wordt geverifieerd en gevalideerd.

“Het is erg belangrijk voor ons om cyberbeveiliging daadwerkelijk in het netwerk zelf in te bouwen. In plaats van ervoor te zorgen dat jouw koffiezet veilig is, moeten we maken dat het netwerk dat de verbindingen mogelijk maakt vanaf het begin beveiligd zijn”, besluit Matthew Prince.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home