Antwerpse haven lanceert autonoom dronenetwerk aangestuurd via 5G

Zes autonome drones voeren vanaf nu dagelijks vluchten uit boven het hele gebied van de Port of Antwerp-Brugges. Daarbij vliegen ze ook buiten het zicht van operatoren: een primeur in een complexe industriële omgeving.

Vanaf vandaag vliegen er dagelijks zes autonome drones over het Antwerpse havengebied. De drones voeren zelf hun vluchten uit en komen daarbij boven de hele haven, buiten het visuele bereik van operatoren. De onbemande vliegende toestellen zijn uitgerust met camera’s en moeten via hun uniek perspectief bijdragen aan de veiligheid en de operationele werking van de Port of Antwerp-Bruges. Samen dekken ze een gebied van meer dan 120 vierkante kilometer. Het netwerk van drones krijgt de naam D-Hive.

Centraal bestuurd

Met de drones zal de haven installaties inspecteren, olie en drijfvuil detecteren, veiligheidsdiensten ondersteunen bij incidenten en ligplaatsen monitoren. De vluchten worden beheerd en gepland vanuit een centraal commandocentrum in de haven, waar operatoren steeds draadloos in verbinding staan met de drones. Om dergelijke Beyond Visual Line of Sight (BVLOS)-vluchten uit te voeren, was een speciale vergunning nodig.

De zes drones stijgen op vanop een eigen basisstation op zes locaties in de haven. Naar die individuele thuis keren ze telkens terug. Er zullen dagelijks 18 vluchten met drones plaatsvinden. Operatoren kijken vervolgens mee via de camera’s en kunnen eventueel inzoomen op bepaalde events beter te bekijken.

5G-netwerk

Technisch zijn de vereisten daarvoor niet min. De drones moeten immers verbonden blijven met een betrouwbare draadloze connectie die voldoende bandbreedte biedt om beelden door te sturen. Ook de latency mag niet te hoog zijn, zodat besturing vanop afstand een optie is. Wie hierbij aan 5G denkt, heeft het bij het rechte eind. De haven werkte voor het project samen met Proximus, dat de 5G-netwerk verzorgde, en DroneMatrix en Skeydrone voor de uitrol van de drones zelf. Proximus startte in 2020 al met de uitrol van zijn 5G-netwerk in de Antwerpse haven.

De haven zal de drones ook inzetten om verder te digitaliseren. “Dit dronenetwerk speelt een cruciale rol in de verdere uitrol van de digital twin van de haven, een digitale kopie die op basis van duizenden gegevens uit een netwerk van camera’s, sensoren en drones elke seconde een real-time beeld geeft van wat zich in de haven afspeelt”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges.

De haven wilde al sinds 2019 een dronenetwerk uitbouwen. De finale uitrol vandaag is een primeur in een complexe omgeving zoals de haven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home