Chemiereus Bayer beschuldigt Chinese overheidshackers van spionage

bayer

Duitse chemiereus Bayer AG heeft een jaar lang een hackeraanval gemonitord op zijn netwerk. Na onderzoek blijkt dat Chinese overheidshackers achter de aanval zouden zitten. Volgens Bayer werden er geen gegevens gestolen tijdens de hack.

Begin 2018 werd de aanval voor het eerst gedetecteerd op het netwerk van Bayer. Het bedrijf heeft het gedrag van de aanval een jaar lang gemonitord voordat ze de aanval hebben stopgezet en de autoriteiten hebben geïnformeerd.

Het mag vreemd lijken om een aanval een jaar lang actief te laten, maar het liet de cybersecurity-experten van Bayer wel toe om de oorsprong van de hack te analyseren. Vermoedelijk heeft de chemiereus direct na de eerste aanval veiligheidsmaatregelen genomen en de hack geïsoleerd om verdere besmetting te voorkomen.

Geen data gestolen

Bayer zegt nu bewijs te hebben dat de gebruikte malware een variant van Winnti is. De Chinese hackersgroep Wicked Panda zou achter de aanval zitten. Winnti is een remote-access trojan waarmee netwerken kunnen worden geïnfiltreerd. Eens dat succesvol is gelukt, kan malafide software worden geïnstalleerd.

Wicked Panda valt volgens SiliconAngle onder de ‘Winnti Umbrella’-groep en wordt actief gelinkt aan de intelligentiedienst van de Chinese overheid. Een van de meest bekende slachtoffers is liftenconglomeraat ThyssenKrupp AG. Daar werden in 2016 nog bedrijfsgeheimen buit gemaakt. Sinds die hack zouden volgens Reuters nog minstens vijf andere Duitse bedrijven besmet zijn met Winnti.

Bayer benadrukt dat er geen data werd gestolen. In een algemeen statement laten ze weten dat er geen bewijs is van data outflow. Ze kunnen niet 100 procent met zekerheid bevestigen dat de Chinese overheid achter de hack zit, maar de specifieke aanpak en aparte techniek is alvast heel herkenbaar.

Gerelateerd: Hoe AI de strijd aan gaat met hackers en malware

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home