1Password ondersteunt voortaan passkeys

1password

Wachtwoordmanager 1Password maakt het mogelijk om passkeys te bewaren en synchroniseren op verschillende toestellen en platformen.

Update 08/06 8u: Vanaf nu kan je gebruik maken van passkeys in 1Password. Wie ermee aan de slag wil, kan de bèta-extensies downloaden voor Safari op macOS en Chrome, Firefox, Edge en Brave op Windows, macOS en Linux. Je kan passkeys bekijken, aanpassen, verhuizen, delen en verwijderen binnen de 1Password-toepassing voor Mac, iOS, Windows, Android en Linux.


Origineel 17/05 9u: Na een teaser begin februari is het binnenkort zo ver: vanaf 6 juni ondersteunt 1Password eindelijk passkeys op zijn systeem. Gebruikers kunnen ze dan opslagen en managen, gesynchroniseerd op verschillende platformen en toestellen.

Praktisch

Om de bèta-versie van deze functie te openen, moet je de browserextensie voor 1Password bèta downloaden voor Safari, Firefox of de Chromium-browsers (zoals Chrome of Edge). Mobiele passkey-ondersteuning is nog in ontwikkeling en dus momenteel nog niet beschikbaar.

Je hoofdwachtwoord van 1Password zelf door een passkey vervangen zit er ook nog niet in. Daarop is het echter niet al te lang wachten; volgens chief product officer Steve Won is dat iets voor juli 2023.

Wie en wat

De technologie achter passkeys werd ontwikkeld door FIDO. Dit open consortium voor bedrijven in (vooral) de tech-industrie heeft als missie om wachtwoorden naar het digitale verleden te verbannen en zet hard in op biometrische log-ins, zoals gezichtsherkenning, een vingerafdruk of stemherkenning. Niet alleen 1Password is er lid van, maar ook Apple, Amazon, Google, Lenovo, Meta, PayPal, Samsung, Visa en American Express hebben allemaal een lidkaart. De wachtwoordmanager is met andere woorden in goed gezelschap.

Passkeys zijn op die manier een sterker alternatief voor wachtwoorden en zelfs tweestapsverificatie. Er is geen geregistreerde log-in meer en dat geeft hackers en phishers veel minder opportuniteiten. Codes die er niet zijn kan je immers ook niet stelen of kopiëren.

lees ook

Microsoft, Google en Apple introduceren Passkeys: het einde van het wachtwoord?

In tegenstelling tot enkele grote namen en hun synchronisatie van log-ins (Google Password Manager of Apple’s iCloud Keychain) laat 1Password toe om je logins voor meerdere toestellen en platformen te bewaren en managen. In de huidige open bèta kan je je passkeys zelfs delen met mensen die je – uiteraard – vertrouwt. Hoewel dat natuurlijk steeds op eigen risico is.

Toekomst van wachtwoorden

De hele wereld gaat nog niet onmiddellijk honderd procent overschakelen op passkeys. 1Password blijft nog even trouw aan zijn naam en blijft wachtwoorden ook gewoon nog mee ondersteunen. Voorlopig kunnen we op de eerste donderdag van mei dus nog steeds naar hartenlust Wereld Wachtwoord Dag vieren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home