1Password wil je wachtwoorden volledig doen verdwijnen

1password wachtwoorden

1Password kondigt zijn uitrolplannen voor passkeys aan, de vervanger van het traditionele wachtwoord. Vanaf de zomer heb je geen wachtwoord meer nodig om je account te beveiligen.

Voor 1Password bestaat er geen twijfel over: wachtwoorden zijn verleden tijd. Sinds november laat de wachtwoordmanagers gebruikers al experimenteren met passkeys en nu is de tijd aangebroken om de overstap te maken. In een blog kondigt 1Password aan dat gebruikers hun wachtwoord vanaf de zomer definitief de prullenbak in kunnen gooien en volledig wachtwoordloos kunnen inloggen op hun account.

Veiliger dan wachtwoorden

Passkeys zijn een veiliger alternatief voor wachtwoorden, schrijft 1Password. Een wachtwoordmanager dient om je wachtwoorden in een veilige kluis te stoppen, maar vereist zelf ook een wachtwoord. Slaagt iemand erin om je wachtwoord te kraken, heeft die in één klap al je wachtwoorden beet. Het veelbesproken incident bij Lastpass legde de beperkingen van traditionele wachtwoorden open en bloot.

Met passkeys loop je dat risico veel minder, omdat het systeem gebruikt maakt van authenticatietokens die enkel en alleen met biometrische middelen kunnen geactiveerd worden. Een vingerafdruk of je gezicht is nu eenmaal moeilijker te kopiëren dan een wachtwoord. Die tokens worden vanuit je smartphone via een versleutelde verbinding doorgegeven naar het apparaat waarop je inlogt.

lees ook

Microsoft, Google en Apple introduceren Passkeys: het einde van het wachtwoord?

Dat maakt het ook eenvoudiger om in te loggen op een nieuw apparaat, meent 1Password. De wachtwoordmanager biedt sinds 2014 al biometrische identificatie aan voor MFA.

Passkeys zijn de toekomst

De dood van het wachtwoord wordt al enkele jaren aangekondigd, maar in 2023 zou het wel eens effectief kunnen gebeuren. Ook grote namen zoals Google, Microsoft en Apple trekken mee de kar van passkeys. Google stelt API’s ter beschikking aan ontwikkelaars om wachtwoordloze inlogmethoden sneller te kunnen integreren in hun applicaties.

Het aantal websites dat afscheid neemt van wachtwoorden groeit dan ook langzaam maar zeker. 1Password houdt een lijst bij met websites die nu al passkeys ondersteunen. De meest opvallende namen zijn Microsoft, PayPal, Shopify en DocuSign.

lees ook

Hoe log je zonder wachtwoord in op je Microsoft-account?

Het uitfaseren van wachtwoorden brengt voor 1Password wel vervelende gevolgen met zich mee. De naam van de dienst zal immers niet meer relevant zijn als het zonder wachtwoorden werkt. Een naamsverandering naar ‘0Password’ of ‘1Passkey’ dringt zich op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home