Hoe verander je van wachtwoordmanager?

wachtwoorden wachtwoordmanager

Alleen het beste is goed genoeg als het op beveiligen van wachtwoorden aankomt. Ben je niet meer tevreden met je huidige wachtwoordmanager, dan zet je in een handomdraai je wachtwoorden over naar een andere.

Sterke wachtwoorden aanmaken is belangrijk om je online accounts te beschermen; het goed beveiligen van je wachtwoorden minstens even belangrijk. Om ervoor te zorgen dat inloggegevens uit de handen van cybercriminelen blijven, doen veel mensen beroep op een wachtwoordmanager. Dat een wachtwoordmanager ook helpt met het onthouden van wachtwoorden, is een bijkomend voordeel. Maar wat als een wachtwoordmanager zelf steken laat vallen?

lees ook

Het incident te veel: is LastPass nog te vertrouwen?

Overstappen naar een andere wachtwoordmanager klinkt risicovol en complex; je dient immers zeer gevoelige gegevens te transfereren. Een klein foutje en je wachtwoorden liggen voor het grijpen. Gelukkig maken wachtwoordmanagers het je niet te moeilijk om je wachtwoorden te exporteren en te importeren naar een ander programma. In slechts enkele handelingen heb je een nieuwe digitale kluis aangemaakt.

 • Stap 1: Wachtwoorden exporteren

  Als voorbeeld tonen we hoe je LastPass vaarwel zegt. De werkwijze zal min of meer gelijkaardig zijn wanneer je van een andere wachtwoordmanager wenst over te stappen.

  De eerste stap is het exporteren van je wachtwoorden naar je apparaat. In LastPass vind je deze optie terug onder Geavanceerde opties in de sectie Beheer uw kluis. Je zal nu een email krijgen waarin LastPass je vraagt de export normaals te bevestigen door in te loggen op je account. Hierna worden je wachtwoorden als een CVS-bestand gedownload en verschijnen ze tussen je downloads in Verkenner.lastpass wachtwoorden exporteren

 • Stap 2: Gegevens beveiligen

  Opgelet: dit bestand is niet versleuteld. Op dit moment zijn je wachtwoorden dus bereikbaar voor iedereen die zich toegang kan verlenen tot Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en open de Eigenschappen. Via Geavanceerde kenmerken kan je de inhoud versleutelen.

  Deze functie is niet beschikbaar in de Home-versie van Windows. Het bestand bewaren in een beveiligde omgeving zoals OneDrive of de ingebouwde ransomwarebescherming in Windows activeren bieden eveneens extra bescherming voor je wachtwoorden.bestanden versleutelen windows 11

 • Stap 3: Wachtwoorden importeren naar andere wachtwoordmanager

  Nu kunnen we de wachtwoorden overzetten naar een nieuwe wachtwoordmanager. Onze keuze valt op Bitwarden omwille van de zeer uitgebreide gratis versie, maar er bestaan meer dan voldoende goede gratis én betalende alternatieven, zoals KeePass en 1Password om maar enkele te noemen.

  Als je account aangemaakt is, ga je in Bitwarden naar Hulpmiddelen en vervolgens Gegevens importeren. Selecteer het bestand op je apparaat en duid het juiste formaatbestand aan (csv). Na het importeren zullen de gegevens in je kluis verschijnen. Hier kan je controleren of alles volledig en correct is overgezet.bitwarden wachtwoordmanager

  Heb je het bronbestand niet meer nodig, verwijder dit dan van je apparaat om geen overvloedige kopieën van je wachtwoorden te laten rondslingeren. Verwijder om dezelfde reden ook het account voor de wachtwoordmanager die je niet meer gaat gebruiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home