Organisaties krijgen 13 procent meer cyberaanvallen voor hun kiezen

mobile malware

Het aantal cyberaanvallen op bedrijven wereldwijd is toegenomen met dertien procent in één jaar tijd. Met dat cijfer komt Orange Cyberdefense naar buiten.

Onderzoek van Orange Cyberdefense duidt aan dat het aantal cyberaanvallen is toegenomen in het afgelopen jaar. In totaal werden bijna 95.000 incidenten gemonitord, waarbij het in 36 procent van de gevallen om een legitiem beveiligingsincident bleek te gaan. Daar berekende de analisten dat het ging om een stijging van dertien procent.

Middelen vrijmaken

Voornamelijk kmo’s met een gebrek aan middelen om beveiligingsproblemen op te sporen, vormen het doelwit. In de mogelijke incidenten die werden opgevangen door Orange Cyberdefense bleek het in 64 procent van de gevallen om vals alarm te gaan.

Het hoge aantal maakt duidelijk dat kmo’s flink zullen moeten investeren in dataverwerking. Dat kan binnenshuis, maar Hugues Foulon, CEO van Orange Cyberdefense geeft mee dat er nog een andere piste is: “Niet alle bedrijven hebben de middelen om Managed Services Providers in te huren om hen te helpen de ‘ruis’ eruit te filteren en de security ‘signalen’ te vinden waar wel op gereageerd moet worden. We zijn dan ook van mening dat beveiligingstechnologieën het beter kunnen en moeten doen.”

De cyberaanvallen die wel een dreiging vormen, nemen toe op twee vlakken. Enerzijds is het aantal ransomware-incidenten de hoogte ingegaan. Anderzijds merkt het onderzoek voor het eerst een sterke toename van het aantal aanvallen tegen mobiele apparaten op.

Ransomware

Ransomware-incidenten zijn het afgelopen jaar heel populair gebleken. Belgische cijfers werden over dit onderwerp eerder al gegeven door Check Point. Het bedrijf meldde dat er in België gemiddeld 600 organisaties wekelijk getroffen worden door ransomware. Wereldwijd komt gemiddeld 1 op de 61 organisaties wekelijks in contact.

Orange Cyberdefense markeerde van de beveiligingsincidenten 38 procent als malware. In de groep malware bevindt zich ransomware. Het bedrijf deelt mee dat het in de groep malware gaat om een toename van achttien procent in één jaar tijd.  

Om data weer vrij te krijgen, eisen de daders losgeld. Dat bedrag verhoogt samen met het aantal incidenten. Voornamelijk in de eerste helft van 2021 was een sterke stijging te vinden, waardoor het bedrag op 570.000 dollar kwam te liggen.

lees ook

Nieuwe service van Rubrik beschermt data in Microsoft Azure tegen ransomware

Mobiele apparaten

Verder wordt gezien dat mobiele besturingssystemen steeds vaker worden uitgebuit. Volgens de analisten zal het aantal aanvallen op deze toestellen ook toenemen in de toekomst. Mobiele platformen zijn in zakelijke context namelijk de sleutel tot moderne toegangsbeveiligingsconcepten, aangezien steeds meer bedrijven werken met multi-factor authenticatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home