Telecomnetwerken stoten 20 procent minder CO2 uit

telecom zonnepaneel

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de Belgische telecomoperatoren. Dat blijkt uit een studie van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). In de periode 2018-2022 is hun energieverbruik gedaald met 9 procent. De CO2-uitstoot verminderde zelfs met 19 procent. De operatoren halveerden hun afvalberg, onder andere door de recyclage van settopboxen en modems. Uit de studie blijkt dat de apparatuur bij de eindgebruikers evenveel elektriciteit verbruik als het eigen energieverbruik van de telecomoperatoren.

Telecomwerken zijn cruciaal voor de duurzame ontwikkeling en verdere digitalisering van verschillende sectoren, meldt BIPT in een persbericht naar aanleiding van de studie. Gelet op het groeiend dataverbruik, dat is verbonden aan die ontwikkeling, is het belangrijk om de evolutie van hun ecologische voetafdruk te kennen. Daarom volgt het BIPT de ontwikkelingen op de voet en schetst het een actueel beeld van de duurzaamheid van operatoren, netwerken, gebruikte modems en settopboxen.

Positieve evolutie

De studie van BIPT focust op de evolutie van het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de afvalverwerking van Orange Belgium, Telenet en Proximus. Dat duurzaamheid een belangrijk thema’s is, blijkt uit verschillende initiatieven en objectieven van de operatoren. Voor de onderzochte domeinen werd, op basis van de data van de operatoren, een positieve evolutie vastgesteld voor de periode 2018-2022.

Het energieverbruik is in die periode afgenomen met 9 procent. Daardoor bedraagt het aandeel van de telecomsector in het totale energiegebruik in België minder dan 0,2 procent. De operatoren halen voor 77 procent hun energie uit hernieuwbare bronnen. De studie wijst tegelijk uit dat een vast netwerk tot 35 keer minder energie vereist dan een mobiel netwerk om dezelfde hoeveelheid data te versturen. Modems en settopboxen bij de eindgebruikers verbruiken jaarlijks gemiddeld 100 en 40 kWh. Hun totale verbruik is trouwens ongeveer even groot als het gezamenlijke elektriciteitsverbruik van de drie grootste operatoren. De studie geeft dan ook enkele concrete actiepunten weer voor eindgebruikers.

CO2 en afval

In de periode 2018-2022 slaagden de operatoren er in om de CO2-uitstoot te verminderen met 19 procent. Een groot deel van de uitstoot wordt gecompenseerd door aangekochte emissierechten. Volgens BIPT willen alle operatoren overschakelen op ‘net zero’. Om dit te bereiken investeren ze verder in vergroening van het wagenpark en promoten ze alternatieve mobiliteit. Daarnaast stellen de operatoren dat ze volledig willen switchen naar hernieuwbare of zelfgeproduceerde elektriciteit.

De operatoren verminderden hun afval (kabels, antennes, servers, smartphones, modems) met 48 procent. Hiervan werd 16 procent niet gerecycleerd of hergebruikt. De operatoren hebben verschillende initiatieven uitgerold of in de planning om afgedankte toestellen, routers en settopboxen te hergebruiken of recycleren. Het aantal hergebruikte producten steeg in 2022 naar 1,6 miljoen. Daarbij is de grootste groep settopboxen, gevolgd door modems en routers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home