BIPT-studie geeft het vaste internet van Proximus een flinke buis

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) brengt een rapport naar buiten over het vaste en mobiele breedbandnetwerk in België. Op vlak van vast internet hebben de meeste huishoudens een degelijke internettoegang. Het valt wel op dat de diensten van Proximus kwalitatief sterk verschillen van de concurrentie.

Het BIPT brengt voor het eerst een studie naar buiten die het vaste en mobiele breedbandnetwerk in België in kaart brengt. Het instituut merkt op dat meer en meer Belgen toegang hebben tot gigabitsnelheden of een krachtig mobiel netwerk. Vlaanderen doet wel gevoelig beter dan Wallonië. 

Kopernetwerk van Proximus kan concurrentie niet bijhouden

Voor het vaste internet is Proximus de enige aanbieder die nog gebruik maakt van DSL-technologie. De kwaliteitsstudie van het BIPT laat zien dat het voor Proximus dringend tijd is om daar vanaf te stappen.

Het BIPT kijkt zowel naar de downloadsnelheid als de uploadsnelheid die telecomproviders in België aanbieden. Hoewel Proximus op de downloadsnelheid zijn concurrenten niet kan bijbenen, vormt de uploadsnelheid een minder groot probleem. Daar kan Proximus zijn concurrent Voo bijhouden met een maximale uploadsnelheid van 20 Mbps. Telenet heeft net als Voo een kabelnetwerk, maar behaalt 40 Mbps.

Het BIPT houdt ook al rekening met de toekomstplannen van Proximus. De telecomprovider is sterk aan het inzetten op de uitrol van het glasvezelnetwerk. Dat komt natuurlijk de lage downloadsnelheid die het nu aanbiedt ten goede. In één klap komt Proximus namelijk op de snelheden van beide concurrenten te liggen. Vergelijken we dan de uploadsnelheid, dan steekt Proximus er zelfs met kop en schouders bovenuit met een uploadsnelheid van 100 Mbps.

Bron: BIPT

Storingen nekken klanten van Proximus

Naast snel internet is het als klant ook belangrijk dat je kan vertrouwen op de internettoegang. Zeker in tijden van thuiswerken wordt het belangrijker een goede en betrouwbare internetconnectie te hebben.

Het BIPT vergeleek het aantal uren dat een storing duurde per operator. Daar valt opnieuw op dat Proximus moet onderdoen voor de concurrentie. Sinds 2020 is de situatie bij Scarlet even problematisch geworden. Scarlet is al sinds 2008 onderdeel van Proximus, maar werd nog maar pas volledig opgenomen in de portefeuille van Proximus. Bij Proximus duurde het in 80 procent van de gevallen 93,1 uren voor de storing werd opgelost in de eerste helft van 2021. Bij Scarlet duurde dat 93 uur. Daarop volgen Voo met 48,54 uur en Telenet met 45 uur. Orange scoort verreweg het beste, in 80 procent van de gevallen duurde een storing daar 17,5 uur. 

Minder toegang tot internet in Wallonië

Ten opzichte van onze buurlanden hinken we wat achter met de downloadsnelheden voor vast- en mobiel internet. Dat testte Ookla, zij vergeleken hiervoor verschillende Europese landen.

lees ook

Belgische providers leveren trager vast en mobiel internet dan de buurlanden

Focussen we op België, dan zien we grote verschillen qua downloadsnelheid. In het algemeen heeft België een goede dekking van de vaste netwerken. Toch blijven er 137.000 huishoudens over die geen toegang hebben tot een downloadsnelheid van minimaal 100 Mbps.

In België blijkt deze toegang oneerlijk verdeeld te zijn, aangezien deze huishoudens zich voornamelijk bevinden in het Waalse Gewest. De grootste problemen doen zich voor in gebieden die dun bevolkt zijn. Het BIPT verklaart dat zelf aan de hand van het economische aspect: “In minder bevolkte gebieden is het voor een operator economisch minder interessant om zijn netwerk uit te rollen of te upgraden naar hogere snelheden.”

Bron: BIPT

Mobiel netwerk

Voor het mobiele netwerk kan Proximus wel meedingen met de concurrenten. Het BIPT merkt dan ook op dat het met de dekking van de mobiele netwerken in België goed gesteld is. Op vlak van 3G-dekking doet Proximus het middelmatig. Telenet heeft voor mobiel internet via 3G voor 92,8 procent van de huishoudens een zeer goed dekking te bieden. Bij Proximus daalt dat licht tot 90,3 procent en Orange sluit af met 86,8 procent. Het is daarbij wel belangrijk op te merken dat in de studie het mobiele netwerk van BASE mee de kwaliteit van het netwerk van Telenet bepaalt. Voor 4G overtreft de dekking van Proximus zelfs deze van de concurrenten.

Bron: BIPT

Hier merkt het BIPT opnieuw nationale verschillen op: “Net zoals bij de vaste breedbandnetwerken blijkt de dekking te verschillen per gewest. Indien we de dekking van de huishoudens bekijken, bevinden de niet-gedekte huishoudens zich voornamelijk in het Waalse Gewest.”

Momenteel is het mobiele netwerk in België dus van een goede kwaliteit. Alleen ten opzichte van de buurlanden staat ons land achter omdat de uitrol van 5G nog niet is gestart. Toch betalen we op dit moment al een hogere prijs voor mobiele data dan onze buurlanden. Volgend jaar zal het mobiele netwerk in België verbeterd worden. Dat kan nadat het 5G-spectrum is geveild, ergens in de tweede helft van 2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.