Belgisch internetverkeer in 2021: thuiswerk blijft groeien, gamers pieken

thuiswerk home office

In 2020 steeg het internetverbruik door thuiswerk met 65% volgens Telenet. In 2021 zet die trend zich verder met opnieuw een groei van 21%.

Telenet heeft alle cijfers geanalyseerd van 2021 en noteert een aantal opvallende trends in het tweede coronajaar. Zo communiceren we opnieuw zoals voor de crisis met meer berichten en minder bellen. De telecomoperator noteert een daling van 4% in het aantal belminuten. De klim in berichten gaat gepaard met een groter verbruik in mobiele data omdat we meer foto’s en video’s delen. In 2021 groeide het mobiele dataverbruik met 30%.

Het vaste internetverbruik kende in 2020 door corona een enorme groei naar 60% meer verkeer, dubbel zo snel dan de jaren ervoor. 2021 volgt opnieuw de traditionele groeilijn met een gemiddelde stijging van 20 tot 30 procent.

Bron: Telenet

Telenet heeft in zijn onderzoek ook telewerk apart gemeten. In 2020 steeg het internetverkeer nog met 65%. 2021 noteert opnieuw een stijging, ditmaal met 21%.

Gamers groeien het sterkst

Ervaar je tijdens thuiswerk soms een trage internetsnelheid? Dan is de kans groot dat gamers daar verantwoordelijk voor zijn. Games downloaden neemt elke maand een groter aandeel in op de internetsnelweg. Dit type verkeer groeide naast telewerk en browsen (surfen, online shoppen, etc) het sterkst afgelopen twee jaar (+76%).

Bron: Telenet

“Thuiswerken met digitale meetings is een blijver en online shoppen doen we nu nog meer dan voor corona”, zegt Isabelle Geeraerts, woordvoerder bij Telenet “De opmerkelijkste stijging is gaming. Het spelen van games op zich verbruikt weinig data, maar het zijn de downloads van spellen of updates die een groot aandeel op het netwerk innemen.”

“Het Telenet-netwerk kan deze pieken vlot aan door de extra capaciteit die is vrijgekomen door het stopzetten van het analoge tv-signaal dit jaar. Die verouderde technologie nam in verhouding enorm veel plaats in op de kabel.”

lees ook

Buurlanden bellen en surfen goedkoper dan België volgens BIPT

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home