Belgische providers leveren trager vast en mobiel internet dan de buurlanden

download snelheid internet

Nederland en Luxemburg staan eenzaam bovenaan terwijl Frankrijk en Duitsland akelig dichtbij komen. In België biedt Telenet zowel het snelste vast als mobiel internet aan.

Ookla, een populaire online tool om je internetsnelheid te testen, heeft de resultaten gepubliceerd van de Belgische telecomproviders. Het nam zowel het vaste als mobiele internet onder de loep en vergeleek die met andere Europese landen. Resultaat: we doen het niet slecht, maar de meeste buurlanden doen beter.

Ookla Belgie mobiel internet
Bron: Ookla Speedtest

Wat betreft de mediane internetsnelheid voor vast internet moeten we Zwitserland (104,58 Mbps), Spanje (101,10 Mbps), Nederland (92,20 Mbps), Luxemburg (89,27 Mbps) en Frankrijk (75,47 Mbps) voor ons dulden. Opvallend is dat de snelheid dit jaar amper hoger is geklommen, in tegenstelling tot de meeste andere landen. Frankrijk stond in Q2 2021 nog achter ons, maar heeft nu een kleine voorsprong genomen.

Ookla Belgie vast internet
Bron: Ookla Speedtest

Op vlak van mobiel internet doen we het iets beter in de algemene rangschikking. Nederland (84,59 Mbps) staat daar riant aan de top, gevolgd door Zwitserland (71,76 Mbps), Luxemburg (69,81 Mbps) en Oostenrijk (49,98 Mbps). België komt op de vijfde plaats binnen met 48,88 Mbps en laat nipt Frankrijk en Duitsland achter zich.

Proximus trekt cijfers omlaag

De cijfers van Ookla geven ook inkijk in hoe onze nationale telecomproviders scoren en bijgevolg wie het meest verantwoordelijk is voor de tegenvallende prestaties. Bij de mobiele internetsnelheden is Orange de belangrijkste boosdoener met een mediane downloadsnelheid van 39,09 Mbps. BASE (eigendom van Telenet) staat nipt boven met 56,83 Mbps, gevolgd door Telenet (56,73 Mbps) en Proximus (53,38 Mbps).

Ookla Providers mobiel
Ookla Providers vast
Bron: Ookla Speedtest

Wanneer we naar vast internet kijken, staat Telenet (124,89 Mbps) op eenzame hoogte en trekken Proximus (43,45 Mbps) en Scarlet (35,34 Mbps) het gemiddelde sterk omlaag. Proximus, dat recent Scarlet heeft overgenomen, werkt aan een inhaalpoging om de oude, trage DSL-techniek nationaal te vervangen door glasvezel. Samen met onder andere Fiberklaar wil het Vlaanderen grotendeels van glasvezel voorzien de komende zeven jaar.

Ookla bekijkt ook de verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Hier zien we dat Wallonië opvallend slechter presteert voor zowel vast als mobiel internet.

Ookla Nationaal mobiel
Ookla Nationaal vast
Bron: Ookla Speedtest

Welke Vlaamse provincie scoort het hoogst?

Zoomen we specifiek in op Vlaanderen, dan scoort Vlaams-Brabant (57,47 Mbps) het beste wat betreft mobiel internet. Antwerpen volgt nipt als tweede met 57,30 Mbps, gevolgd door West-Vlaanderen (54,95 Mbps) en Oost-Vlaanderen (52,19 Mbps). Limburg rondt als enige provincie niet de kaap van 50 Mbps.

De Limburgers maken wel een comeback wanneer we rekening houden met de mediane downloadsnelheid op een vast internetnetwerk. Daar staat het bovenaan met 90,07 Mbps, gevolgd door Oost-Vlaanderen (86,68 Mbps), West-Vlaanderen (86,45 Mbps), Antwerpen (85,23 Mbps) en Vlaams-Brabant (84,50 Mbps).  

lees ook

Buurlanden bellen en surfen goedkoper dan België volgens BIPT

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home