Proximus behaalt wereldwijd de hoogste omzet per gigabyte van alle mobiele operatoren, zo blijkt uit onderzoek van Tefficient. Ook Orange België en Telenet belanden in de top tien, op respectievelijk de derde en de tiende plaats. Het aantal mobiele gigabytes dat de Belg maandelijks verbruikt, ligt dan weer bij de laagste ter wereld.
Het is al de 22ste keer dat Tefficient zijn analyse van de wereldwijde telecommarkt uitvoert. Het onderzoeksbureau kijkt naar gemiddeld dataverbruik per simkaart, totaal dataverkeer en omzet per gigabyte. Daaruit blijkt dat het dataverbruik wereldwijd voor alle operatoren is gegroeid in 2018, maar niet elke operator kon dat ook vertalen in een hogere omzet. In 54 procent van de gevallen kreeg de eindklant in 2018 meer voor minder.
De Belgische operatoren blijven bij de slechtste leerlingen van de klas. Van de 90 operatoren die in de vergelijking werden opgenomen, noteren er elf een maandelijks dataverbruik van meer dan 10 GB per simkaart. Voor twee operatoren, Zain (Koeweit) en DNA (Finland), ligt het gemiddeld verbruik voor het eerst zelfs boven 20 GB per maand. In België ligt het verbruik tien tot twintig keer lager: 1,6 GB voor Orange, 1,5 GB voor Telenet en 1,1 GB voor Proximus.
‘Ongelimiteerd’
Orange was één van de sterkste groeiers wereldwijd met een toename van 77 procent. De operator was de eerste in België om begin 2018 een ongelimiteerd tariefplan op de markt te brengen voor 40 euro per maand. Proximus volgde met een gelijkaardig abonnement in oktober. Telenet kwam als laatste met een ongelimiteerd tariefplan in februari van dit jaar.
Alle drie de operatoren hanteren evenwel een fair use policy waarbij de snelheid bij een maandelijks verbruik hoger dan 20 of 25 GB wordt teruggeschroefd naar 512 kbps.
Omzet per gigabyte
De kwaliteit en dekking van het Belgische breedbandinternet speelt hier natuurlijk een rol, maar ook de prijs per gigabyte is een belangrijke rem op het verbruik. Proximus verdient volgens het rapport van Tefficient 16,6 euro voor elke gigabyte die op zijn netwerk wordt verbruikt. Dat ishet meeste van alle operatoren wereldwijd en 107 keer meer dan de goedkoopste provider ter wereld, Jio India.
In 2017 verdiende Proximus zelfs nog 27,2 euro aan elke gigabyte. Tefficient geeft geen onmiddellijke verklaring voor die opvallende daling, maar aangezien ze voor elke Europese provider zichtbaar is, vermoeden we dat het op z’n minst deels aan het afschaffen van de roamingkosten te wijten is.
Ook Orange en Telenet staan in de top tien providers met de hoogste omzet per gigabyte. Voor Orange komt het neer op 13,5 euro per gigabyte (t.o.v. 24,1 euro in 2017). Telenet verdient 9,5 euro per gigabyte (t.o.v. 12,2 euro in 2017). Minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) neemt het rapport aan om nogmaals te pleiten voor meer concurrentie en een vierde mobiele operator op de Belgische markt.
Tefficient rapport identificeert de top 10 operatoren wereldwijd op basis van opbrengsten per gigabyte:
1. Proximus, Belgium
3. Orange, Belgium
10. Telenet BASE, BelgiumWe hebben meer concurrentie nodig op onze markt om lagere prijzen voor consument te verzekeren.
— Philippe De Backer (@debackerphil) March 28, 2019
Nuance
Bij deze cijfers hoort één belangrijke nuance: geen enkele van de Belgische operatoren rapporteert zijn totale dataverkeer. Tefficient baseert zich daarom voor Proximus en Orange op het gerapporteerde dataverbruik per gebruiker, maar merkt daarbij op dat niet altijd duidelijk wordt gedefinieerd wat een gebruiker is. “Typisch worden deze gebruikscijfers vermeld om indruk te maken, d.w.z. ze zijn alleen representatief voor een kleiner segment van het abonneebestand met een hoog verbruik”, klinkt het in het rapport.
Voor Telenet werd het totale dataverkeer bepaald door het verkeer van Proximus en Orange af te trekken van het totale Belgische dataverkeer. Het onderzoeksbureau benadrukt dat het risico op fouten hier dan ook het hoogst is. “Als een operator ontevreden is met het berekende dataverkeer, is de oplossing simpel: begin je totale mobiele dataverkeer te rapporteren”, doet Tefficient nog een warme oproep in zijn rapport.