Belgen surfen dubbel zoveel via vaste internetlijnen van meer dan 1 Gpbs 

Volgens een jaarlijks cijferrapport van het BIPT zijn vaste internetlijnen met een downloadsnelheid van minstens 1 Gbps op een jaar tijd met 59 procent gestegen. 

Belgen surfen steeds meer via vaste internetlijnen met snelheden van meer dan 1 Gpbs in vergelijking met vorig jaar, volgens het jaarlijks cijferrapport van het BIPT. Deze stijging van 59 procent heeft voornamelijk betrekking op kabelnetwerken en gaat gepaard met een verdubbeling van het internetverkeer in vier jaar tijd en een daling van het aantal particuliere klanten met bundels. 

Investeringen glasvezel

De verkoop van vaste internetlijnen (breedband) stijgt nog steeds maar aan een gestaag tempo: in 2023 waren er in totaal 5,1 miljoen, wat 0,9 procent meer is dan het jaar voordien. Dit in tegenstelling tot de vaste internetlijnen met een hoge downloadsnelheid van minstens 1 Gbps, die op een jaar tijd groeide met 59 procent tot 295.000 lijnen. 

lees ook

Meer 5G, minder telefoneren: Belgische honger naar mobiele data neemt toe

De meerderheid hiervan is gebaseerd op het kabelnetwerk (57%), de overige lijnen worden verkocht op het glasvezelnetwerk (43%). Het zijn dan ook de investeringen in glasvezel die aanleiding gaven tot een aanzienlijke verhoging van de investeringen in het vaste telecomsegment (+182,6 miljoen euro tot 1,58 miljard euro). 

Dubbel zoveel surfen

Het internetdataverkeer is de afgelopen vier jaar verdubbeld, van 8,1 exabytes in 2019 tot 16,7 exabytes in 2023. Gemiddeld verbruikt een vaste internetlijn nu 278 gigabytes per maand, een stijging van 27 gigabytes ten opzichte van het vorige jaar en 128 gigabytes meer dan in 2019. Ondanks deze groei daalde het aantal particuliere klanten met bundels voor het eerst, met 38.383 klanten tot 3,4 miljoen. Daarentegen groeide het aantal bundels dat vast en mobiel internet combineert met 106.000 tot 2,32 miljoen. 

De markt

Op de vaste internetmarkt daalde het marktaandeel van Telenet in Vlaanderen en Brussel, terwijl Proximus en Orange/VOO hun aandeel zagen groeien. Telenet blijft marktleider in Vlaanderen met een aandeel tussen 50-60% procent, terwijl Proximus zijn leidende positie behoudt in Brussel en Wallonië. 

lees ook

Surfen op gigabitgolven: Belgische telecomproviders racen naar 10 Gbps

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.