De nieuwe studie toont aan dat de prijzen gemiddeld 13 procent zouden dalen, wat het aantal nieuwe verbindingen moet verhogen met 10 procent. Kind van rekening zijn de winsten die tot 40 procent zouden dalen.
Binnenkort worden de 5G-frequenties geveild voor België. De federale regering wil sinds 2018 een deel van het spectrum reserveren voor een nieuwe vierde speler op de telecommarkt. De belangrijkste motivatie was het openbreken van de markt voor meer prijsconcurrentie. Telenet, Orange en Proximus reageerden misnoegd op het idee en vreesden te weinig marge over te houden bij de introductie van een vierde telecomspeler.
Tijdens een overlegcomité eerder dit jaar wilde federaal minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) de vierde operator een feit maken, maar twee deelstaten stribbelden tegen. De belangrijkste redenen waren de verstoring van de concurrentie en de effecten op milieu en straling. Een nieuwe studie werd aangevraagd eind maart. De resultaten van die studie kon De Morgen nu inkijken.
Prijzen dalen, straling stijgt
Uit de studie blijkt dat een vierde speler op de telecommarkt goed is voor de consument omdat de prijzen met gemiddeld 13 procent zouden dalen. De lagere prijzen zouden ook voor meer mobiele connecties zorgen, gemiddeld 10 procent meer. De zorgen van Telenet, Orange en Proximus zijn niet onterecht: de winsten zouden met 40 procent dalen. Er wordt gevreesd voor minder investeringen en jobverlies bij de huidige drie als besparingsmaatregel. Het energieverbruik zou ook met 15 procent stijgen en neemt het stralingsniveau aanzienlijk toe. Vooral in Brussel met zijn strenge stralingsnormen zorgt dat voor problemen.
De Sutter respecteert de autonomie van de regio’s en benadrukt dat één regio alles kan blokkeren. Ze herhaalt dat het een unieke kans is omdat de veiling de toekenning van het spectrum voor 20 jaar vastlegt. De Europese commissie blijft druk zetten op ons land om een beslissing te in het 5G-dossier. België heeft al drie aanmaningen ontvangen. De Sutter wil voor de zomervakantie de knoop doorhakken.
Citymesh
Het resultaat zal Citymesh nog meer vleugels geven om door te duwen als potentiële vierde speler in de telecommarkt. Eind vorig jaar bundelde het de krachten met Cegeka om zich als vierde speler te profileren op de zakelijke markt. Twee weken geleden schaafde het die ambities bij en wil Citymesh nu ook de consumentenmarkt veroveren. Hiermee profileert het zich nu als rechtstreekse concurrent voor Proximus, Telenet en Orange.
Naast Citymesh hebben investeringsfondsen als het Amerikaanse Warburg Pincus interesse in de veiling getoond. Het Franse Iliad dat met zijn disruptieve ‘Free’-aanbod in enkele Europese landen actief is, komt ook vaak naar boven als geïnteresseerde partij maar laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken.