Komst vierde telecomspeler opnieuw onzeker

mobiele antenne 5G

Ondanks eerdere consensus is het opnieuw onzeker of er een vierde telecomspeler naar de Belgische markt komt. In aanloop naar de fel uitgestelde 5G-frequentieveiling wordt de piste nog een keer onderzocht.

De saga richting de veiling van de 5G-frequenties in ons land krijgt een nieuw hoofdstuk. Oorspronkelijk zou die veiling gekoppeld zijn aan de intrede van een vierde telecomoperator in ons land maar de Vlaamse regering zet die afspraak nu op de helling. Concreet stuurt Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aan op een nieuw onderzoek, ook al werd de piste al uitvoerig geanalyseerd. Dat schrijft De Tijd.

Griekse tragedie

Een korte opfrissing van de tragedie tot nog toe: in 2019 werd duidelijk dat de frequentieveiling voor 5G in België geblokkeerd raakte door een politiek geruzie over centen. De veiling verdeelt het beschikbare radiospectrum voor 5G over operatoren, zodat zij aan de uitrol van hun netwerk kunnen beginnen. De staat veilt die frequenties en dat brengt een aardige duit in het zakje. De deelstaten en de federale regering, die toen nog uit dezelfde partijen bestonden, raakten het niet eens over de verdeling van het geld. Ze vonden het om nog onduidelijke redenen een beter idee om ons land met een handicap op te zadelen dan het geld eerst te innen en achteraf pas te verdelen.

Die klucht zorgt ervoor dat Belgische operatoren nog steeds wachten op de officiële toekenning van radiospectrum. Nog voor de veiling werd uitgesteld, stelde toenmalig telecomminister en huidig premier Alexander De Croo (OpenVLD) echter voor om van de nieuwe frequentieverdeling gebruik te maken om een vierde operator toe te laten op de markt. Vandaag hebben enkel Orange, Telenet en Proximus toegang tot spectrum. Met de veiling zou een vierde bedrijf de concurrentie verhogen.

De Croo redeneerde dat een vierde speler een prijsstrijd zou ontketenen in de sector die de consument ten goede zou komen. Het BIPT evalueerde het voorstel en zag geen graten. De bestaande telecomspelers zelf klagen wel. Zij claimen dat een prijsstrijd zodanig zal inhakken op hun marges dat de torenhoge investeringen in de uitrol van 5G en sneller internet op de helling komen te staan.

Twee jaar later, nog steeds ruzie

Intussen zijn we meer dan twee jaar verder. Huidig minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) diende eindelijk een wetsontwerp in om de nieuwe veiling van het spectrum een feit te maken. Die zou zoals gepland gekoppeld zijn aan de komst van die vierde speler. In het Overlegcomité zorgde de Vlaamse regering er nu echter voor dat de impact van een vierde speler opnieuw onderzocht wordt. De Raad van State moet nagaan of een extra operator de concurrentie op de interne Europese markt niet zal verstoren. De Sutter moet een nieuwe studie bestellen over de impact op de telecomsector. Zeker dat laatste is verrassend, omdat die studie eigenlijk het werk van het BIPT in 2018 zal overdoen.

lees ook

BIPT heeft geen bezwaar tegen vierde mobiele telecomspeler

Zo ontaardt de aanloop naar de veiling opnieuw in een politieke strijd tussen de verschillende regeringsniveaus in ons land. De kans dat het onderzoek nieuwe inzichten naar boven brengt, is beperkt. Het voornaamste voordeel is meer concurrentie, het voornaamste nadeel een mogelijke impact op de investeringen van operatoren. Gewapend met die kennis is het aan de bevoegde minister om een beslissing te nemen. Verder onderzoek zonder veel meerwaarde zet opnieuw een rem op de organisatie van de frequentieveiling.

Vierde speler

De hele situatie is extra pijnlijk wanneer je weet dat er de-facto al een nieuwe speler is opgestaan. Cegeka nam eind vorig jaar een meerderheidsaandeel in Citymesh en kocht voordien het Waalse Gridmax. Die twee bedrijven verwierven toevallig al 5G-spectrum buiten de veiling om. Cegeka heeft zo 5G-spectrum over het hele land ter beschikking. De provider kan ongestoord een netwerk uitrollen en zal zicht richten op de B2B-markt. De grote operatoren blijven intussen aangewezen op tijdelijk spectrum toegewezen door het BIPT in een poging het politieke getreuzel enigszins de compenseren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home